De kleine Plus-variant wordt Plus Vandaag

0
Leestijd: 3 minuten

De kleine variant van de formule Plus gaat Plus Vandaag heten (foto: het logo van Plus Vandaag fotobron: Plus Retail). Plus Retail omschrijft Plus Vandaag als: ‘een complete supermarkt voor de boodschappen van vandaag en morgen’. Daarmee neemt Plus binnen de fusie tussen Plus en Coop dus een benaming over uit de Coop-stal, sinds enkele jaren heeft Coop in de centra van enkele steden Coop Vandaag. Plus heeft dit in een persbericht bekendgemaakt, maar het heeft afgelopen dinsdag ook aangesloten ondernemers de plannen rondom deze kleinere Plus-variant uitgelegd.

Het eerste signaal dat dit eraan zou kunnen komen, kwam van de Levensmiddelenkrant. Iemand van dat blad had in het Zuid-Hollandse plaatsje Noorden op de pui van een Plus de boodschap gezien: ‘deze Plus wordt Plus Vandaag’. Op vragen daarover meldde Plus dat het op 6 september met nieuws zou komen.

En het blijkt inderdaad zo te zijn. Ten eerste, het wordt Plus Vandaag. En ten tweede, het blijkt ook die supermarkt in Noorden te zijn, die de eerste Plus Vandaag zal worden. De heropening is op 28 september. Kort daarop komen er nog vijf vestigingen Plus Vandaag, twee in Baarn, een in Niekerk, een in Duiven en een in Den Haag ‘Ursulaland’, dat is een straatnaam in die stad, maar het is voor de Hagenaar vooral ook de naam van een woonlocatie voor jongeren en ouderen met een verstandelijke beperking, aan die straat.

De Coop daar zit vlak bij die instelling. Zoeken we verder op internet, dan blijken ook de twee Plus Vandaag-winkels in Baarn momenteel nog Coop-winkels te zijn en ook in Niekerk en Duiven is dat het geval. Voor zover valt na te gaan, gaat Plus deze zes Plus Vandaag-testwinkels zes maanden testen, en daarna bekijkt Plus of de ‘pilotfase’ genoeg heeft opgeleverd om ja te zeggen tegen de ombouw van meer Coop-winkels naar de nieuwe formule, overal in het land.

Plus Retail meldt ook dat de indeling van Plus Vandaag ‘innovatief’ is, met een prominente plaats voor de broodafdeling en waarbij alle versgroepen direct vooraan gepresenteerd worden. “Bovendien biedt Plus Vandaag gemak in het kassagebied. Klanten rekenen middels zelfscanners hun boodschappen af. In Plus Vandaag Den Haag (dat is die van ‘Ursulaland’, red.) zal zelfs geen traditionele kassa meer te vinden zijn.” Ook zal Plus gebruik maken van ‘Instabox’, dat Plus Retail ‘een pakketkluis waarin pakketten geleverd en opgehaald worden’ noemt. Instabox werkt volledig via zelfbediening.

Plus Vandaag zal ook de zogeheten ‘Laagblijvers’ in het assortiment hebben, de agf-artikelen met een lage prijs.. En Plus Vandaag zal ook de spaaracties omvatten die Plus heeft. Maar Plus Vandaag zal wel een eigen weekfolder hebben, anders dan die van Plus.

Daarmee kiest Plus ook voor de insteek van Coop Vandaag, dat jaren geleden een zoektocht was naar: hoe kun je de klant gemakkelijk in een supermarkt de boodschappen van vandaag laten doen?’. Met de nadruk op ‘meal deals’ destijds, maar dat betrof dan vooral een oproep aan de drukbezette bewoner van een grotere stad, die niet voor dagen zijn of haar voorraad voor het huishouden plant, maar elke dag even naar binnen loopt voor het eten van vandaag, ook als dat het ontbijt betrof of de lunch.

Ook Plus Vandaag moet zo’n rol gaan vervullen en dan is het ook niet vreemd dat de broodafdeling die centrale rol in de formule toebedeeld krijgt. ’Dagvers’, immers. De belangrijkste uitdaging van Plus Retail is dan of je erin slaagt in plaatsen als Noorden, Baarn, Niekerk etc. ook de rol van de plaatselijke bakker te krijgen. En daar waar een een paar bakkers zitten, zoals in het 24.000 inwoners tellende Baarn, om die bakkers niet kapot te maken – want Plus claimt voor Plus Vandaag ‘Plus zorgt voor goed eten, voor de buurt en voor elkaar’ – en zelf een broodafdeling te hebben waar klanten graag op afkomen. Qua voorraadmanagement (verkoop versus derving) is en blijft brood een moeilijke versgroep. Maar goed, op 28 september weten we meer.