De klimaatneutrale sinaasappel van Jaguar

0
Leestijd: 2 minuten

Eerder deze week meldde fruitleverancier Jaguar dat het de eerste is met een klimaatneutrale sinaasappel. Die sinaasappel wordt sinds vandaag geleverd, maar niet aan elke afnemer, het gaat voorlopig om foodservicebedrijf Albron (kantines etc.) en HMS Host, het bedrijf achter ‘alle eten en drinken’ op bijvoorbeeld Schiphol (los even van de AH’’s, AH To Go’s en de Hema die je op Schiphol ook aanwezig zijn).

Maar: die klimaatneutrale sinaasappel zal niet voorbehouden blijven aan Albron en HMS Host. Algemeen directeur Vincent van Kuijen laat via het persbericht van Jaguar weten dat ook supermarktbedrijven en andere foodservicebedrijven behalve Albron en HMS Host) mogen verwachten dat zij van Jaguar die klimaatneutrale sinaasappel op termijn kunnen afnemen. Dus die zou ook nog de supermarktsector in kunnen stromen (foto: propagandafoto van Jaguar) en dat zou ook voor de supermarksector kunnen gelden in voor supermarktketens in Duitsland, Frankrijk, België en Scandinavië.

Maar wij zaten ons af te vragen hoe uniek het nou is dat Jaguar een klimaatneutrale sinaasappel in huis heeft. We laten ons dat uitleggen door Nic Jooste, bij Jaguar verantwoordelijk voor communicatie. Jooste wijst erop dat er al andere klimaatneutrale fuitsoorten zijn, zoals; de banaan en de ananas. Maar: “Dat zou je ‘single origins’ kunnen noemen. De klimaatneutrale banaan is een banaan uit één land. De klimaatneutrale ananas is een ananas uit één land. En daardoor kun je de keten van die banaan en ananas gemakkelijker klimaatneutraal maken, want de logistiek en de opslag van die banaan en die ananas zijn eenvoudiger. Onze sinaasappels echter komen van drie landen, Spanje, Zuid-Afrika en Egypte. Dat zijn totaal verschillende landen ten opzichte van ons land. We hebben in die doelstelling naar klimaatneutraliteit moeten puzzelen over bijvoorbeeld het transport hierheen. Bij de een is het over land, bij de tweede is het over zee, en bij de derde is het een combinatie van over land en over zee. En dat maakt onze weg naar klimaatneutraliteit complexer.”

Is dat hele proces van fruitteelt tot ‘beschikbaar bij Albron en HMS Host’ dan volledig zonder CO2-uitstoot? Het blijkt van niet, maar: Jaguar compenseert die uitstoot, en dat is hoofdzakelijk door te participeren in een bedrijf dat zonnepanelen beschikbaar maakt voor boeren in ontwikkelingslanden, aldus Jooste. En dat blijkt dan weer ‘Jaguar New Energies’ te heten, dus een fruitleverancier die een zuster of een dochter heeft die zich met hernieuwbare energie bezighoudt.

Overigens, niet om zomaar na te trappen, hoor, kom op, prima dat er een klimaatneutrale sinaasappel is – alleen al als je bedenkt hoe groot het volume-aandeel van ‘de sinaasappel’ is binnen de aankopen van de verschillende soorten fruit, dat is natuurlijk een groot aandeel.

Maar toch, laat die maar ‘s lopen, dat lukt ons niet… in het persbericht van Jaguar komen ook betrokkenen aan het woord, zoals van Albron, Climate Neutral Group, HMS Host, Victoria Trading etc. En ene Bastiaan van Asten, commercieel verantwoordelijke bij HMS Host, zegt: “Als wereldwijde voorloper op het gebied van hospitality (jajaja, ‘wij zijn wat, zeg’) willen we ons leiderschap ook op het gebied van duurzaamheid toepassen. We zoeken dus steeds innovatieve manieren om duurzame voedselervaringen te bieden en onze zorg voor de planeet te tonen.” ‘Voedselervaring’. Het staat er echt.

Hé, Henk, jij bent net bij McDonald’s geweest, hoe was jouw voedselervaring? Ehhhh, een soort vertaling van ‘food experience’? Wat ons betreft, ‘foodwoord’ van het jaar, hoor.