Koffiepads en theezakjes voortaan in de gft-bak

0
Leestijd: 2 minuten

Een opmerkelijk bericht eergisteren, van ‘Koffie & Thee Nederland’, een naam die wij – eerlijk gezegd – helemaal niet kenden, maar het is er dus, een belangenorganisatie van de koffie- en de theeproducenten. En dat Koffie & Thee Nederland meldt dat vanaf nu de koffiepads en theezakjes in de gft-bak kunnen. Het blijkt dat deze organisatie, samen met de aangesloten bedrijven en met de overheid, een traject is begonnen om die pads en zakjes composteerbaar te maken, en dat is nu het geval. Zoals de koffiefilterzakjes dus (foto, fotobron: Milieu Centraal).

Helemaal het geval? ‘Nee, een klein dorpje in…’, om die Asterix-variant er maar bij te halen: ‘93% van de theezakjes is composteerbaar en bijna 97% van alle koffiepads’, aldus Koffie & Thee Nederland. Maar, kennelijk vindt de overheid dat voldoende om groen licht te geven voor de aansporing van ‘kan voortaan in de gft-bak’. Koffie & Thee Nederland in een persbericht: “De ambitie is dat uiteindelijk alle in Nederland opererende bedrijven overstappen op composteerbare koffiepads en theezakjes.” Het scheiden hiervan levert op jaarbasis 88 miljoen kg compost op. Directeur Lisanne Evers van de belangenorganisatie wijst erop dat alle meewerkende bedrijven ‘precompetitief’ zijn geweest… Dat is ‘een-beetje-googlevertaal-Nederlands’ voor het juiste woord ‘preconcurrentieel’ (sorry, zijn we toch weer met andere dingen bezig in een gewoon feitelijk bericht) en houdt in dat bedrijven hun particuliere concurrentiebelangen opzij hebben gezet in dit traject.

Evers gaat ook in op de koffiecapsules, die we sinds de komst van Nespresso en daarna andere varianten allemaal wel kennen. Die zijn nog steeds niet composteerbaar, ook al zijn er partijen die dit op hun koffiecupjes kennelijk wél vermelden – gek, eigenlijk, dat zo’n claim überhaupt mág, denken wij dan. Maar hoe dan ook, er wordt binnen Koffie & Thee Nederland wel aan gewerkt om die capsules, die nu doorgaans van aluminium en plastic zijn vervaardigd, ‘via de publieke afvalstromen te kunnen inzamelen, sorteren en recyclen’.

Wel benieuwd wat ik nu met die 7% niet-composteerbare theezakjes moet doen en die 3% niet-composteerbare koffiepads, en hoe ik dat herken…