Koopkracht en ‘prijsplafonds’, van Dirk tot Carrefour tot…

0
Leestijd: 2 minuten

Prijsplafonds. Dat zou wellicht ‘hét nieuwe woord van 2022’ in de supermarktsector kunnen worden. Maar goed, het is pas augustus, het jaar is nog lang niet voorbij.

Dirk, Lidl, Aldi, Albert Heijn, maar ook Delhaize en Carrefour – om maar even de grens over te steken – allemaal zijn ze bezig met prijsimago. Nou ja, goed, dat was altijd al zo. Maar sinds de laatste weken is de term ‘prijsplafond’ een opkomend verschijnsel in de supermarktsector. En anders gebruiken formules andere kreten en tactieken om de consument erop te wijzen dat hij of zij ‘bij ons moet zijn’ om de koopkracht zoveel mogelijk in stand te houden.

Albert Heijn is enkele weken geleden begonnen met een campagne waar vooral op de ‘Prijsfavorieten’ wordt gewezen. Als je naar de site van Aldi gaat, is de eerste kreet die je tegenkomt: ‘Aldi geeft je koopkracht’. Wat trouwens letterlijk geïnterpreteerd een rare is: je zult toch echt geld moeten spenderen als je in een Aldi iets koopt en dat gaat altijd ten kóste van je koopkracht, niet ten gúnste ervan. Maar goed, we snappen ‘m wel. Lidl is momenteel bezig met de ‘effe naar beneden’-weken. Die worden zo gespeld: ‘€ffe naar b€neden’.

Maar Dirk spant wellicht de kroon. Dirk maakte afgelopen vrijdag bekend dat het de prijzen van ‘meer dan honderd’ artikelen niet zal verhogen zolang de inflatie de beurs van de consument zozeer parten speelt. Hoe lang dat zal duren? Dat hangt van de inflatie-ontwikkeling af. Dirk-directeur Marcel Huizing maakte bekend dat Dirk voor dit initiatief de reclame op tv opoffert: sinds begin juni adverteert Dirk niet meer op tv.

Weer een andere manier om het prijsimago gunstig voor te stellen, is wat we bij Vomar zien. Op de site van Vomar is de aloude – vooral gebruikt tijdens de prijsoorlog die in 2003 begon en enkele jaren voortduurde – prijsvergelijking met twee kassabonnen (zie foto, bron: Vomar). Links een ‘kassabon’ bij Albert Heijn, met als totaalbedrag € 120,05, en rechts een kassabon van Vomar, met als totaalbedrag € 99,03. ‘Vomar ruim 17% goedkoper’, meldt Vomar erbij. Grappig ook: Albert Heijn wordt in die vergelijking ‘supermarkt’ genoemd, terwijl Vomar zichzelf ‘super-voordeelmarkt’ noemt.

Origineel is het allemaal niet, maar prijsreclame is nooit origineel. En bovendien: prijsreclame is voor de consument in deze tijden zonder meer relevant, denken wij.

In België is het al niet zoveel anders. Delhaize startte een tijd terug met ‘kleine leeuwtjes’, lage prijzen voor dagelijkse artikelen onder het Delhaize-huismerk of -onderkanthuismerk (voor wie nu denkt ‘leeuwtjes’, hoezo?’: Delhaize heette vroeger Delhaize De Leeuw en in Wallonië Delhaize Le Lion).

En nu staat Carrefour in België op het punt op te beginnen met een zogenaamde ‘actie koopkracht’, een prijscampagne die deels uit afprijzen en wellicht deels uit prijsplafonds zal bestaan. Eerder al legde Carrefour de nadruk op prijsvechtershuismerk ‘Simpl’, nu komt daar een prijstandje bij.

Hoe dan ook, er is nog geen enkele supermarktketen die verklaard heeft álle prijzen van het assortiment te bevriezen. Dat zou pas wat zijn, zeg. Maar het zou ook ‘marge-zelfmoord’ kunnen zijn, zolang de wereld de invloed voelt van haperingen in internationale toeleveringsketens, prijsvolatiliteit bij energie- en grondstofkosten en de oorlog in Oekraïne, dus dat dat besluit nog nergens te vinden is, is ook wel weer begrijpelijk.