‘Kostenniveau Jumbo te hoog’

0
Leestijd: < 1 minuut

Nu omzet en marge als gevolg van de economische omstandigheden ook bij Jumbo onder druk staan, is het zaak voor Jumbo extra scherp te zijn op de kosten. Dat betekent snijden in de kosten, een forse personeelsreductie op de hoofdkantoren en aan fabrikanten zal opnieuw een bijdrage worden gevraagd, zo vertelde Ton van Veen aan het FD.

 

Door de overname van Super de Boer en C1000 heeft Jumbo te maken met fors hogere kosten van rente, afschrijvingen en de integratie van de overgenomen bedrijven. Tegelijkertijd komt daar nu de kostbare ombouwoperatie van de voormalige C1000-winkels bij. Dat betekent dat Jumbo nu minder goed in staat is te reageren op tegenvallende omzetten en lagere marges.

 

Van Veen vertelde het Financieele Dagblad dat hij verwacht dat de vakbonden met een stevig pakket aan eisen zullen komen bij de komende CAO-onderhandelingen om de negatieve gevolgen van het kabinetsbeleid zoveel mogelijk ongedaan te maken. Uit de jaargesprekken met leveranciers is intussen bekend dat veel leveranciers koste wat kost prijsverhogingen willen doorvoeren.

 

De reactie van Jumbo bestaat onder meer uit een forse personeelsredactie op de hoofdkantoren, waar tussen nu en 2015 zeker 500 banen zullen verdwijnen. Dezer dagen maakt Jumbo bekend wie er zal moeten afvloeien. De eerste banen verdwijnen begin volgende jaar. Aan leveranciers kondigde Van Veen in het FD een nieuwe ‘bijdragebrief’ aan. Hoe hoog die leveranciersbijdrage moet zijn vertelde Van Veen niet.