Koude Oorlog met champagne als slagveld

0
Leestijd: 2 minuten

In Rusland mag champagne voortaan alleen champagne heten als-ie in Rusland zelf vervaardigd is. De champagne uit het Franse, gelijknamige gebied Champagne mag in Rusland voortaan alleen als ‘mousserende wijn’ worden omschreven. En dat is natuurlijk onverteerbaar voor de Fransen.

Sommige media noemen de situatie al een ‘bubbeloorlog’. De Russische president Poetin tekende afgelopen week in hoogst eigen persoon de wetswijziging. Volgens westerse media heeft Poetin aardig wat Russische wijnmakers onder zijn vriendenkring.

Tot nu toe was champagne alleen champagne als die uit de Franse streek Champagne afkomstig was en verder aan de producteisen voldeed van de zogeheten ‘beschermde oorsprongsbenaming’. Aanvankelijk waren de gevolgen niet zo duidelijk, maar in Frankrijk barstte er een bom toen bleek dat Moët Hennessy, onderdeel van het luxegoederen- en luxeretailconcern LVMH (Louis Vuitton Moët Hennessy), met de wetswijziging akkoord ging.

Louis Vuitton Moët Hennessy is bepaald geen klein champagnemakertje, dat zich meteen maar zou moeten schikken naar de wetmatige grillen van het grote Rusland. LVMH doet zo’n € 54 miljard omzet op jaarbasis, is het conglomeraat van Bernard Arnault, Frankrijk rijkste burger. En denken we aan de retail, LVMH is ook de eigenaar van La Samaritaine, Le Bon Marché en La Grande Épicérie in Parijs (foto: Erik Hemmes, archief FoodPersonality). En denken we aan de producten en merken… Louis Vuitton-tassen, horloges van Tag Heuer en Hublot, geuren van Acqua di Parma, kleding van Christian Dior, Donna Karan, Kenzo, Givenchy en ga zo maar door…

Maar goed, hoe groot je als conglomeraat ook kunt zijn, voortaan dragen de etiketten van de champagnes van merken als Moët & Chandon, Veuve Clicquot en Dom Pérignon de benaming ‘mousserende wijn’. In Rusland dan, welteverstaan.

Want: LVMH wilde die grote markt niet kwijt. In Rusland wordt onder de rijkere bevolking goed champagne geconsumeerd. LVMH liet het besluit in een persbericht vergezellen van de opmerking dat het altijd de geldende wetgeving respecteert van het land waar het naar exporteert. Maar de koepelorganisatie Bond van Champagnehuizen zag dat als een enorme knieval, en wil het er niet bij laten zitten. En roept nu de Europese Unie op tot stappen, want, aldus die bond, zo worden rechten met voeten getreden.

Rusland had jarenlang zelf niet zoveel champagne van eigen bodem, maar wel weer wat meer sinds het in 2014 de Krim binnenviel om Oekraïne dwars te zitten. De Krim wordt nog steeds door Rusland bezet. De stap van Poetin past in zijn nationalistische en anti-Europese politiek. Russische producenten moeten vanuit dat perspectief worden gesteund en import uit het buitenland moet worden gedwarsboomd.

“Bankier Joeri Kovaltsjoek is eigenaar van de Novi Svet-wijngaard op de Krim”, aldus NRC Handelsblad in een uitleg over wat hier zoal bij speelt. Nou en? Nou, een goede vriend van Poetin. “Vlak bij Poetins paleis aan de Zwarte Zee ligt de wijngaard Abrau-Durso van zijn adviseur Boris Titov. De koers daarvan steeg maandag met 7,7 procent.” Poetin heeft volgens NRC Handelsblad ooit wel eens gezegd dat hij na zijn politieke loopbaan voor de wijnproducent Abrau-Durso wil gaan werken.

Columnist Matthijs Bouman van Het Financieele Dagblad meldde zaterdag in genoemde krant: “Zijn bewonderaars zullen er wel weer een geniaal staaltje geopolitiek in zien, maar Vladimir Poetin bevestigde deze week vooral dat hij een nihilistische pestkop is die zijn vriendjes graag helpt.” Bouman meldt: dit is weer een manier van Poetin om de EU intern verdeelder te maken. Frankrijk zal aandringen op stappen, de andere landen hebben daar dan weer geen zin in. Denk ook aan de MH-17 en Nederland. Bouman stelde zaterdag voor dat in de EU Russische wodka voortaan ‘gedestilleerde aardappelvergisting’ wordt genoemd.