VS: Kroger wil Albertson’s overnemen

0
Leestijd: < 1 minuut

De Amerikaanse supermarktketen Kroger neemt concurrent Albertson’s over voor een bedrag van 24,6 dollar. Door de overname groeit Kroger naar 5.000 supermarkten en een jaaromzet van 200 miljard dollar. 375 supermarkten worden afgestoten. Eerder leek het nog dat Ahold Delhaize in de race was om Albertson’s over te nemen.

Kroger zegt door de overname de noodzakelijke schaalvergroting te kunnen realiseren die nodig is in de concurrentiestrijd met marktleider Walmart maar ook met een partij als Amazon. Kroger heeft een marktaandeel van zo’n 8% en groeit met de inlijving van Albertson’s naar een marktaandeel van 13%. Het marktaandeel van Walmart is circa 22%.

Ahold Delhaize kijk al een tijd uit naar mogelijkheden om haar positie op de Amerikaanse markt te versterken. Afgelopen zomer werd er nog gespeculeerd over mogelijke gesprekken tussen Ahold Delhaize en Albertson’s. Maar over een fusie tussen Kroger en Ahold Delhaize wordt eigenlijk ook al jaren gespeculeerd.

De aangekondigde overname van Albertson’s door Kroger is nog wel afhankelijk van instemming door de Amerikaanse mededingingsautoriteiten.