Kruidvat-familie steekt geld in ‘verticale teelt’

0
Leestijd: 2 minuten

De Hoge Dennen, het investeringsvehikel van de familie De Rijcke, de voormalige ‘familie Kruidvat’, heeft een flink bedrag gestoken in PlantLab, een Nederlands bedrijf dat er al sinds 2010 is en dat ‘verticale teelt’ aan de man wil brengen

De familie De Rijcke? Kruidvat is toch gewoon van Li Ka-Shing, die multimulti-rijke uit Hongkong met zijn conglomeraat Hutchison Whampoa? Ja, klopt.

Maar voordat Watson en dus Kruidvat, Trekpleister, Ici Paris XL etc. van die multimulti-rijke was, was het van de familie De Rijcke. Net als de supermarktformule Groenwoudt destijds. Ongeveer rond dezelfde tijd verkocht aan het toenmalige Laurus als Kruidvat aan Li Ka-Shing.

En trouwens, het heet daar in Hongkong niet meer Hutchison Whampoa, het is inmiddels alweer gefuseerd met Cheung Kong Holdings en daarom heet het sinds een tijd alweer CK Hutchison.

Terug naar waar het om ging: PlantLab. Een bedrijf uit Den Bosch, opgericht in 2010 en het heeft laten zitten dokteren op ‘verticale teelt’ of – zo u wilt – ‘verticale stadslandbouw’. En de familie De Rijcke gaat daar zo’n € 20 miljoen in steken.

Die manier van plantenteelt past PlantLab inmiddels al toe in een productielocatie in Amsterdam. PlantLab meldt in persbericht: ‘in een ruimte met een oppervlakte van twee voetbalvelden zou je een stad van honderdduizend inwoners dagelijks van 200 gram groente kunnen voorzien’. Minimaal waterverbruik, geen chemische bestrijdingsmiddelen, en als op termijn dit gebruikelijk wordt, worden er ook minder voedselkilometers gemaakt.

En voor wie dan denkt: mijn dagelijkse 200 gram groente, prima, en mijn dagelijkse twee stuks fruit dan? Nee. Verticaal gaat nog steeds alleen nog maar over groente, tomaatjes, slasoorten etc. Geen bananen in een lab. Bananen hangen inderdaad weliswaar verticaal, maar zijn tot nu toe alleen te plukken bij ‘horizontale landbouw’.

Maar dat komt vast ook nog wel. Een bananenlab, een mandarijntjeslab, een avocadolab, of gewoon een appellab. Voor de appelflap.

PlantLab maakt ook meteen bekend dat het de directie uitbreidt. Die bestond tot nu toe Leon van Duijn, Marcel Kers en John van Gemert, maar daar komen nu Michiel Peters en Frank Roerink bij. Met Peters als ceo en Roerink als cfo. Hé, dat wil dus zeggen dat een van die drie anderen niet meer ceo is. Of hadden ze die gewoonweg nog niet? Hoe dan ook, er wordt niet bij vermeld hoe dat zit.

PlantLab zegt hierdoor – uiteraard – verder te kunnen investeren. Eerder al is er in Plantlab zo’n € 50 miljoen gestoken.

Wel grappig: een vermogende familie zegt tegen je bedrijf ‘we doen mee voor 20 miljoen’, en meteen daarop kies je ervoor om er 40% extra directeuren bij te doen. Maar die suggestie zal PlantLab wel niet bedoeld hebben. PlantLab omvat momenteel zo’n zestig werknemers.