Leo Linders Foodmanager van het Jaar

0
Leestijd: 3 minuten

Leo Linders, algemeen directeur van Jan Linders Supermarkten, is vanavond tijdens het Nationaal Food Congres in het Scheveningse Kurhaus verkozen tot FoodManager van het Jaar. Linders is daarmee de opvolger van Laurens Sloot, algemeen directeur van EFMI Business School en bijzonder hoogleraar retailmarketing aan de Rijksuniversiteit Groningen, die deze eer vorig jaar te beurt viel.

De jury motiveert de keuze voor Leo Linders als volgt: “Leo Linders, algemeen directeur van Jan Linders Supermarkten, heeft in 1995 deze ‘erfenis van zijn vader’ in handen gekregen en heeft deze supermarktketen tot een bloeiend geheel uitgebouwd. Vanzelf ging dat allemaal niet. Het bedrijf heeft in al die jaren de nodige tegenslag gekend, variërend van prijsoorlogen tot een moeizame start van een distributiecentrum, maar Jan Linders is er onder leiding van Leo Linders altijd weer bovenop gekomen, het bedrijf werd door zulke momenten alleen maar sterker.”

“Vandaag de dag staat er een keten van 59 moderne en aantrekkelijke winkels, die een onderscheidende positie inneemt in Noord-Brabant, het zuiden van Gelderland en vooral Limburg. De formule wordt jaar in, jaar uit erkend als goede verssupermarkt, spreekt sinds enkele jaren de klant aan met de slogan ‘het voordeel van het zuiden’ en biedt onder dat motto hoogwaardige regionale en lokale producten, met oog voor de traditie uit de Limburgse keuken. Daarnaast is Jan Linders een maatschappelijk betrokken onderneming, bijvoorbeeld met het Jan Linders Fonds, dat per lokaal marktgebied goede doelen ondersteunt.”

De FoodManager van het Jaar – een initiatief van FoodPersonality – wordt gekozen in drie beoordelingsronden. De redactie van FoodPersonality stelt elk jaar een lijst op van tien tot vijftien kandidaten die werkzaam zijn in de levensmiddelensector. Vervolgens maakt de raad van advies van het Nationaal Food Congres (het evenement waarop de bekendmaking plaatsvindt) van deze ‘longlist’ een ‘shortlist’ of kiest één kandidaat. Vervolgens buigt een andere jury zich over deze shortlist/kandidaat, namelijk de vijf laatste gekozen FoodManagers van het Jaar, voor zover zij in de gelegenheid zijn hieraan mee te doen. Dit jaar zijn dat (met daarbij de functies die zij op dit moment vervullen):

• Gerard van Dulmen, directeur inkoop Superunie
• Laurens Sloot, directeur EFMI Business School
• Peer Swinkels, chief commercial officer Swinkels Family Brewers (voorheen Bavaria)
• hieraan is Joost Manassen toegevoegd, voorzitter van de raad van advies van het Nationaal Food Congres.

Als laatste vindt overleg plaats met de voorzitter van het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL, koepelorganisatie supermarktketens) en van de voorzitter van de Federatie Nederlandse Levensmiddelenindustrie (FNLI, koepelorganisatie levensmiddelenfabrikanten). De CBL-voorzitter is Bert Roetert, de FNLI-voorzitter is Bas Alblas (algemeen directeur van Lamb Weston/Meijer).
Hoofdredacteur Gé Lommen van FoodPersonality is niet-stemhebbend voorzitter van de jury van voormalig FoodManagers van het Jaar.

De volgende criteria zijn bepalend voor de jurering:
De FoodManager van het Jaar:
• heeft door zijn of haar inzet een belangrijke vernieuwing binnen de eigen organisatie gerealiseerd;
• boekt door middel van een duidelijke langetermijnstrategie veel succes;
• heeft zijn/haar organisatie tot een florerend geheel ontwikkeld;
• heeft met zijn/haar creativiteit een bijdrage geleverd aan noodzakelijke vernieuwing binnen de levensmiddelenbranche;
• is een charismatisch leider die zich duidelijk van andere managers onderscheidt;
• bouwt uitstekende relaties op met marktpartijen.

Dit jaar is er voor de 21e keer een FoodManager van het Jaar uitgeroepen. Voorgangers van Leo Linders waren onder meer Laurens Sloot, Gerard van Dulmen, Marcel Oosterwijk (Lidl) en langer geleden Frits van Eerd (Jumbo) en Dick Boer (Albert Heijn). Hieronder een overzicht van alle Foodmanagers van het Jaar sinds 1997.

2018 – Leo Linders (Jan Linders Supermarkten)
2017 – Laurens Sloot (EFMI Business School)
2016 – Frank Weijers (Unilever); dit betrof een postume erkenning voor de begin 2016 overleden Weijers
2015 – Marcel Oosterwijk (Lidl Nederland)
2014 – Gerard van Dulmen (Superunie)
2013 – Peer Swinkels (Swinkels Family Brewers/tot voor kort Bavaria)
2012 – Sander van der Laan (Albert Heijn/Ahold)
2011 – Frits van Eerd (Jumbo Supermarkten)
2010 – Patrick Reekmans (FrieslandCampina)
2009 – Fons Deen (Deen Supermarkten)
2008 – Hans Struik (Struik Foods Europe)
2007 – Dick Boer (Albert Heijn/Ahold)
2006 – Frans Fredrix (Superunie)
2005 – Frans Barel (Refresco)
2004 – Karel van Eerd (Jumbo)
2003 – Jaap Lagerweij (Sperwer/Plus Retail)
2002 – Johan Lokhorst (Kon. Peijnenburg)
2001 – Jaap Bastmeijer (Nettorama)
2000 – Klaas van den Doel (Sperwer)
1999 – Joop Kalksma (Campina)
1998 – Jan Brouwer (Schuitema)
1997 – André Michel (Konmar)