Leven we in een gekke tijd, gekke sector?

0
Leestijd: 4 minuten

‘We leven in een gekke tijd.’ Ja, dat is waar. Althans, je kunt je altijd over de situatie van een samenleving verwonderen. ‘We leven in een gekke sector.’ (Zie de foto: links Vincent Weijers van Bol.com, rechts Marieke Snoek van Cycloon, foto: Bol.com.) Nou, die is volgens ons inderdaad hélemáál waar! Never a dull moment. Tenzij je thuiswerken en niet op vakantie kunnen en niet naar een nachtclub kunnen echt dull vindt.

We leven in een gekke sector. Zeewolde stemde tóch voor de komst van die reus van een datacenter, terwijl het afgelopen donderdag vóór dat gemeentehuis een wild geraas van protesterende makkers was. De politiek en de kloof met de burger, maar dan plaatselijk. Goed voor de werkgelegenheid? Nee. In zo’n datacenter van Facebook-moeke Meta werkt bijna niemand. Goed voor wat dan wel? Goed voor de grondverkoop, dus voor de gemeente-inkomsten.

Paar dagen later. In de Eerste Kamer wordt een motie aangekomen waarbij de overheid de opdracht krijgt voorlopig geen grondverkoop toe te staan aan de Facebook-moeder. Eerst maar ’s goed nadenken over de ruimtelijk ordening en eerst maar ’s nagaan wat er in het nieuwe coalitie-akkoord staat over datacentra.

Een motie afkomstig van? Van Nico Koffeman, tegenwoordig lid van de Eerste Kamer, maar jarenlang marketingdirecteur bij De Vegetarische Slager. Een voormalig Vegetarische Slager die Mark Zuckerbergs uitbreidingsplannen slacht.

Een gekke tijd. We hebben een jaar achter de kiezen waarin jongeren begin dit jaar bijvoorbeeld in Den Bosch een Primera sloopten. Want? Kwaad op de avondklok. Een jaar achter de kiezen waarin de Verenigde Staten, volgens sommigen ‘de meest democratische staat ter wereld’, door een bestorming van het Capitool door Trump-aanhangers en ‘corona is een griepje en de Democraten houden ons eronder en zorgen voor een vervalste verkiezingsuitslag’-aanhangers twee deuren van een burgeroorlog verwijderd was. En een jaar waarin elke zondag het Museumplein in Amsterdam vol stond met mensen die het coronabeleid onhoudbaar vonden. En een jaar waarin ook weer jongeren op een vrijdagavond in het centrum van Rotterdam alles kort en klein sloegen wat maar kort en klein te slaan was.

Een gekke tijd. Damiaan Denys zei het woensdagavond in Op1 nog: we kunnen niet omgaan met het verlies van autonomie. ‘We’ zijn gewend om te doen wat we willen. Vakantie, uitgaan, verre reizen, uit eten wanneer het uitkomt. Een gekke tijd: tot aan maart 2020 was er niks aan de hand, maar vanaf dat moment moesten we de gedachte verwerken dat elke medemens zonder dat hij of zij dat wil, jou ziek kan maken, zo ziek dat eraan kunt sterven. En we verlangden naar die medemens, naar contact, naar nieuwe mensen leren kennen, naar netwerken, naar uitgaan en een nieuwe liefde ontmoeten. En dat alles is nu grotendeels afgenomen. Je zit thuis, met je gezin of anders de leden van je huishouden. Kinderen zelf les geven. Contact met de medemens verrijkt het leven, hoe meer, hoe beter, als het tenminste niet oppervlakkig.

En nu is die medemens een mogelijke bedreiging van je gezondheid. En is boodschappen doen in een supermarkt opeens een uitje, sinds maart vorig jaar en zeker sinds de nieuwste lockdown. En de jongste prikcampagne kan ons niet snel genoeg gaan. Of het tegendeel: de jongste prikcampagne is de zoveelste bedreiging dat Bill Gates of Hugo de Jonge jou willoos maakt, door een sensor in die prikstof.

En in die supermarkt komen we zo weinig mogelijk. Want gevaarlijk. Of we komen er juist veel vaker dan eerst, want: een ontsnapping aan het thuis moeten blijven. En we kopen er zo zuinig mogelijk, want: we hebben geen inkomsten meer en we weten niet wat we de overheid moeten terugbetalen. Of – als je juist nu geld bij de vleet hebt: we geven er met het grootste gemak veel meer geld uit dan eerst, want: aan al die andere dingen – Efteling, Thailand, autobrandstof, restaurant, bioscoop etc. – kun je het toch niet meer uitgeven. Gekke tijd, gekke sector.

Blijf thuis, zegt de overheid in lockdown de zoveelste. En dat huis, dat is van november vorig jaar naar november dit jaar met 20% in waarde gestegen. Dus met dát in het achterhoofd kun je echt het duurste stuk vlees en de duurste rooie wijn kiezen voor de kerst. Twintig procent! Maar pas op, sta er bij stil dat dat tweetal uit jouw bubbel dat jij zaterdag aan tafel hebt zitten, niet meer in staat is om een huis te kopen, dus pas op met wat je zegt over dat stuk vlees en die fles Gigondas. Zeg trouwens in plaats daarvan vooral ook dat dat stuk vlees niet van Bolsonaro’s Brazilië afkomstig is, want dat is uit den boze. Oerwoud kapot.

Gekke tijd, gekke sector. En wat vermogensverschillen betreft, gisteren werd bekendgemaakt dat sjeik Mohammed bin Rashid al-Maktoum, ‘heerser’ van Dubai, zijn ex-vrouw en kinderen € 645 miljoen moet betalen.

De grootste nieuwe concurrent van de supermarkten, dat zijn de flitsbezorgers, sinds begin dit jaar. En iedereen is ertegen… Nee. Niet degene die denkt: ‘ik wil nu, een paar flessen bier en een zak chips! Nu!’. Opgevoed door de supermarkt: ‘ik wil het nu! Ik heb er recht op’. Of zoals L’Oréal het altijd zegt: ‘Omdat je het waard bent’. Iedereen in de grote steden wil dat die Transformer-achtige Captain Marvel-fietskoeriers verdwijnen, behalve diegene die denkt dat-ie het waard is.

Albert Heijn versus Gorillas. O, Albert Heijn heeft nog geen antwoord op deze ‘in tien minuten bij je’-marktpartij en noemt het ergens een soort ultraconsumentisme. Ja, dat klopt. Maar ja, vanuit de kant van AH klinkt het ook als een uiting van afgunst, toch? Maar pas op, nooit is het zwart-wit. Albert Heijn-non-foodzussie Bol.com maakte deze week bekend dat het een belang heeft genomen in Cycloon. Een fietsbezorger, ooit opgericht in Zwolle, door Marieke Snoek, inmiddels rijdend door heel het land, lijkt het wel. Met veel mensen met ‘een afstand tot de arbeidsmarkt’. En Bol.com gaat dit in drie, vier jaar overnemen.

Hightech, maar dan wel met de fiets gebracht. Datacenters slurpen energie. Bol.com en Albert Heijn stikken van de data. Maar auto’s moeten we vermijden, de fietser in bedrijfsuniform maakt alles goed.Lastig. We leven in een gekke tijd/gekke sector.

Vermaat, de cateraar en foodservicemarktpartij die de La Place-vestigingen van Jumbo operationeel onder handen neemt, wordt nu ook vastgoedbelegger. Het heeft winkelcentrum De Oranjerie in Apeldoorn gekocht. Terwijl retailvastgoedbeleggers juist graag van flink wat stenen af willen in een tijd van leegstand en lege lockdownwinkelstraten.

Gekke tijd/gekke sector. De Hema zou ook van de burger zelf worden. Dat vond Eerste Kamer-lid Mei-Li Vos van de PvdA. Weg uit de handen van die graaierige Britten van Lion Capital. Weg ook bij opkoper Marcel Boekhoorn. Maar de Hema werd bezit van enerzijds Parcom, anderzijds familie Van Eerd. Deze week werd het bekend dat de burger of de consument geen Hema kan bezitten. Stichting Het Enige Nederlandse Alternatief (‘HENA’) heeft het project opgedoekt. Een consument die eigenaar moet worden van een warenhuis, in een lege winkelstraat? Pfoe. Leek zo kansrijk. Werd helemaal niks. Pandemietje.