Leveranciers leveren Makro/Metro in België niet meer

0
Leestijd: < 1 minuut

De laatste keer dat dit in de Nederlandse supermarktsector is voorgekomen, zou de periode kunnen zijn geweest waarin de toekomst van Laurus op het spel stond: ergens rond 2007 en 2008. Welke situatie? Dat leveranciers niet meer leveren omdat ze bang zijn dat hun bijbehorende factuur niet meer betaald gaat worden.

In België blijkt dat nu het geval te zijn bij zelfbedieningsgroothandel Makro/Metro (in Nederland een zb-groothandelsformule voor ondernemers en andere pasjeshouders die de Kamer van Koophandel ingeschreven staan). Dat meldt detailhandelssite RetailDetail twee dagen geleden (fotobron: Makro Nederland). Makro/Metro in België bestaat uit 11 vestigingen van Metro (horecagroothandel) en 6 vestigingen van Makro.

Makro/Metro België heeft ‘gerechtelijke reorganisatie’ aangevraagd, wat in ons land vergelijkbaar is met ‘surseance’. Leveranciers willen uiteraard voorkomen dat hun leveringen onbetaald blijven en leveren daarom niet meer. Niet allemaal, maar kennelijk wel velen. RetailDetail spreekt van lege schappen en sommige Makro-vestigingen waren afgelopen weekend al gesloten, zoals in Machelen. Met als reden dat er niks meer te koop was.

De juridische instanties hebben nu toe niet over die surseance-aanvraag beslist. Bij een ja wordt een curator aangesteld. Eigenaar van Makro/Metro is vastgoedbedrijf Bronze Properties (althans, in België) en dat heeft gemeld voor de formule geen toekomst meer te zien en wil onderdelen verkopen. Eigenaar van Makro en Metro wereldwijd is Metro, maar gezien de moeizame marktsituatie van Makro en Metro in België verkocht Metro Makro/Metro België afgelopen juni aan Bronze Properties en aan GA Europa, een bedrijf dat zich richt op distributiebedrijven die in de problemen verzeild zijn geraakt.