Lidl opent nieuw duurzaam dc in Almere

0
Leestijd: < 1 minuut

Lidl heeft gisterennmiddag in Almere haar nieuwste duurzame distributiecentrum van ruim 54.000 m2 gebouwde oppervlakte officieel geopend. Naast de grootte van het distributiecentrum, maakt ook het duurzame karakter van het pand deze bouw bijzonder. Zo liggen er bijna 7.000 zonnepanelen op het dak, wordt er geen aardgas verbruikt, is alle verlichting 100% LED en krijgt het pand het BREAAM 5 sterren outstanding certificaat. Vanuit deze locatie worden straks zo’n 70 filialen in de regio Noord-Holland, Flevoland en een deel van Utrecht bevoorraad en biedt het distributiecentrum werkgelegenheid aan zo’n 300 mensen.

Vanwege de centrale ligging in Nederland heeft Lidl gekozen om het nieuwe distributiecentrum op bedrijvenpark Stichtsekant in Almere te bouwen. Het bedrijvenpark Stichtsekant maakt deel uit van de Logistieke Hotspot Almere-Lelystad-Zeewolde die tot derde logistieke knooppunt van Nederland is verkozen. Vanuit Almere kan Lidl efficiënter invulling geven aan de logistiek van haar organisatie. Bovendien investeert de discounter op duurzame wijze in de verdere groei van de organisatie in Nederland.

Op het dak ligt 15.000 m2 aan zonnepanelen, wat neerkomt op zo’n 7.000 panelen die een besparing opleveren van zo’n 1.040 ton aan CO2 uitstoot. In de toekomst kan dat aantal eventueel nog worden uitgebreid. Daarnaast wordt er gebruik gemaakt van 100% groene- stroom en energie en wordt al het regenwater gebruikt voor de toiletten en de beregening van de groenvoorziening. Andere duurzame voorzieningen zijn de door bewegingssensoren aangestuurde ledverlichting en de oplaadpunten voor elektrische auto’s en vrachtwagens.