McDonald’s heeft nu eigen vleesvervanger

0
Leestijd: < 1 minuut

Deze week werd het bekend dat McDonald’s nu zelf vleesvervangers gaat produceren. Tot nu toe had McDonald’s in de VS al een vleesvervanger in het assortiment, van ‘het Vivera/Vegetarische Slager’ van de VS: Beyond Meat.

Maar dat gaat nu deels veranderen. De vleesvervanger krijgt een eigen merknaampje: McPlant. (Dat is dus niet de Mc-fabriek, maar de plantaardige Mac.) Kipnuggets, hamburgers etc.: vanaf volgend jaar zou de McPlant in de McDonald’s-Vestigingen te koop zijn.

Eerder al had McDonald’s wat geëxperimenteerd met vleesvervangers, maar deze week lijkt de kogel door de vleesvervangerskerk te zijn. Tot nu toe was in de VS Beyond Meat dé leverancier van de vleesvervanger van McDonald’s.

Het Financieele Dagblad meldde dat bij de bekendmaking het aandeel Beyond Meat flink ging dalen, waarna Beyond Meat maar meteen bekendmaakte dat die McPlant-burger gewoon van de lopende banden van Beyond Meat zelf afloopt.

Dat is voor de supermarktsector wel een contrast: deze week heeft dus een privatelabelaar bekendgemaakt voor wie hij een private label maakt, omdat de koers te hard onderuitging.

‘Volgend jaar de eerste’, schreven we. Maar dat is ook maar half waar, want per land of regio kan er nogal wat verschillen bij McDonald’s (denk aan India, met ‘heilige koeien’).

Halverwege vorige maand, immers, maakte McDonald’s in Nederland bekend dat het een ‘Veggie McKroket’ in het assortiment had, de rundvleesburger die op een kroket moet lijken – en die rundvleesburger is nu dus tijdelijk een ‘rundvleesvervangende burger’. Daarbij liet McDonald’s weten dat ‘het aantal verkochte vegetarische producten in de laatste twee jaar bij McDonald’s is ‘verdriedubbeld’.

Sinds begin 2019 heeft McDonald’s vijf vegetarische artikelen in het assortiment opgenomen.