Mèkkertaler-kaas Bioproduct van het Jaar

0
Leestijd: 2 minuten

Mèkkertaler, een geitenkaas met gaten, is verkozen het Bioproduct van het Jaar van 2022. Op de tweede plaats eindigde ‘Little Cow & Cookies’-ijs van The Organic Jersey Farm, op de derde plaats Oerbouillon Kip van Oerbouillon. En Oerbouillon Kip sleepte ook de publieksprijs in de wacht. (Op de foto: v.l.n.r.: Christel van der Meer van Oerbouillon, Piet den Hertog van Mèkkertaler/de Mèkkerstee en Chantal Meertens van The Organic Jerse Farm, bron: BioNederland).

Dat is gisteren bekendgemaakt tijdens online-evenement ‘de Biokennisweek’. De Biokennisweek is de opvolger van wat vroeger de beurs voor de biologische levensmiddelensector was, die doorgaans in Zwolle werd gehouden.

Mèkkertaler – bijzondere woordcombinatie van ‘mekkeren’ en ‘Emmentaler’ – is een kaas van de producent Mèkkerstee, een geitenhouderij, kaasmakerij, zorgboerderij met boerderijwinkel en restaurant, op het Zuid-Hollandse eiland Goeree-Overflakkee.
Ruim dertig producenten hebben vanaf december hun producten laten meedraaien in de verkiezing ‘Bioproduct van het Jaar’. Daarbij hebben consumenten gestemd en daar waren tot aan gisteren vijf genomineerde producten uit gekomen:
‘Little Cow & Cookies’-ijs van The Organic Jersey Farm
– Laagcalorische biologische crackers van producent Leev
– Oerbouillon Kip van Oerbouillon
– Mèkkertaler van de Mèkkerstee
– Naturally Tasty biologische rodelinzensoep

Ruim 5.000 stemmen zijn er de afgelopen weken uitgebracht. Maar uiteindelijk was het een jury die de prijzen bepaalde, een jury bestaande uit:
– Anneke Ammerlaan, trendwatcher
– Michaël Wilde, directeur biobranche-organisatie Bionext
– Bart Fischer, innovatievorser van zijn eigen bedrijf 7BFT (en voorheen werkzaam bij Nutricia en daarna bij formulemanagement van Albert Heijn)

De jury koos voor de ‘gaten-geitenkaas’ Mèkkertaler op plaats 1, het ijs van The Organic Jersey Farm op twee en de kippenbouillon van Oerbouillon op 3. En het publieksprijs ging naar dat laatste product, Oerbouillon Kip.

Doorslaggevend voor Mèkkertaler als winnaar was niet alleen de kwaliteit van het product, maar vooral ook de wijze waarop Mèkkerstee-eigenaar Piet den Hertog jarenlang heeft gezocht naar een gatenkaas van geitenmelk, biologisch uiteraard (anders kon je product ook niet meedoen). Den Hertog vertelde tijdens zijn ‘pitchruimte’ dat Mèkkerstee deels ook een zorgboerderij is, waar mensen werken ‘met afstand tot de arbeidsmarkt’ en daarom – aldus Den Hertog – “hebben we ook op de verpakking gezet dat Mèkkertaler ‘met zorg bereid’ is”.

De jury prees ook de volharding van Den Hertog, die – toen hij eenmaal erin geslaagd was een gatenkaas te fabriceren van biologische geitenmelk – op een patent van FrieslandCampina stuitte, een productpatent, waardoor hij er niet mee verder kon. Uiteindelijk wachtte Den Hertog twee jaar, het moment waarop het patent eindigde.

De jury gaf verder Chantal Meertens van The Organic Jersey Farm een pluim voor de wijze waarop het bedrijf duurzaam, Jersey-koeien (minder stikstof) en ‘lekker’ (het ijs, immers) met elkaar combineerde.

En een soortgelijke pluim gold ook voor Oerbouillon, dat bouillon trekt van resten van geslacht vee, de botten, kraakbeen etc. van runderen, varkens en kippen. En dat levert in die bouillon ‘collageen’ op, waarvan gezegd wordt dat het een helende en stimulerende werking zou hebben op de botten, kraakbeen, de huid en het gebit van mensen. De mens zou ook beter collageen opnemen met bouillon, aldus initiatiefneemster Christel van der Meer, dan met pillen.

Alle vijf genomineerden van Bioproduct van het Jaar zouden graag distributie willen bij de reguliere supermarktketens. Sommige hebben al afspraken hiervoor, bij anderen zijn die in de maak. Weer anderen onder hen hebben al een deel van het assortiment in de supermarkt staan. Vorig jaar won brouwerij Gulpener deze prijs, met het bier ‘Sterk Rogge Bier’, met biologische rogge als ingrediënt.