Moderetailers FNG in de cel

0
Leestijd: < 1 minuut

Hoe diep kun je vallen als moderetailer? Tot aan het afgelopen voorjaar leek de financiële wereld te applaudisseren voor het Belgische FNG, moederbedrijf van o.a. Steps, Miss Etam en Claudia Sträter. Daarna kwam FNG in de problemen. En afgelopen vrijdag zijn Dieter Penninckx en zjn vrouw Anja Maes gearresteerd.

Een opkoper van allerlei modeketens in vooral België, maar ook in Nederland; jaren geleden begonnen Dieter Penninckx en zijn partner Anja Maes met een ‘buy and build’-strategie. Modeketens in die twee landen werden aanaangeregen. FNG was de naam, en met name in België stond iedereen te kijken van de manier waarop worstelende modeketens aan elkaar geregen werden, om met het uitgangspunt van schaalgrootte = inkoopvoordeel verder te opereren.

En toen kocht FNG met veel geleend geld een Zweedse interieurketen (nee, niet Ikea, natuurlijk). En toen was er opeens corona. En toen waren er opeens lege winkelstraten en een lockdown. En toen kon FNG opeens zijn rente op die schulden niet meer betalen, FNG was failliet.

In Nederland gaat Martijn Rozenboom verder met Miss Etam, Expresso, Steps, Promiss en Claudia Sträter. Die heeft hij uit de failliete boedel van FNG gekocht. Daarmee zouden Penninckx en Maes al voor een deel geholpen zijn.

Maar afgelopen vrijdag werden ze gearresteerd. Penninckx is in hechtenis, Maes is ‘onder elektronisch toezicht’. De verdenking: valsheid in geschrifte, koersmanipulatie en de belemmering van een onderzoek naar de gang van zaken bij FNG door de Belgische beurswaakhond FMSA. Dat althans meldt Het Financieele Dagblad. RTL-media spreken over witwassen.
Eigenlijk is het met al die mode- en warenhuisketens in de winkelstraten sinds de kredietcrisis één grote ellende. Maar de incidenten waarmee dat gepaard gaat, worden wel steeds erger; in hechtenis.