Mondkapjes opeens ja-neekwestie in winkels

0
Leestijd: 2 minuten

Wel of geen mondkapje in de supermarkt? Nee, zegt het CBL deze week, geen verplichting, want daar krijg je alleen maar onbegrip van en in het ergste geval agressie – als je klanten zonder kapje gaat weigeren. Maar weer andere winkels zijn ermee begonnen. En zo kunnen we een nieuw woord in de Dikke Van Dale proberen te krijgen: mondkapjesverwarring. En voor scrabbelaars onder ons: detailhandelsmondkapjesverwarring.

Het kabinet-Rutte III vindt het niet nodig. Die laat zich leiden door wat het Outbreak Management Team en het RIVM zeggen. Maar wel: laat medewerkers van winkels zelf een mondkapje dragen. En: een mondkapje voor winkelend publiek in de grote steden, als ‘advies’. Burgemeesters van grote steden zien een mondkapjesplicht voor winkels juist wel zitten. Burgemeester Jorritsma van Eindhoven wil een landelijke mondkapjesplicht.

Jan Meerman, van non-foodwinkelkoepel INretail, ziet een mondkapjesplicht ook zitten. Want: hij wil geen oeverloze discussies bij winkels aan de deur. Als je bij de ene winkel wél een mondkapje moet hebben om naar binnen te komen bij de winkel ernaast weer niet. Maar het CBL, koepel van supermarktbedrijven, wil geen mondkapjesplicht, en dan met hetzelfde argument: geen gedoe aan de deur. Het zou alleen maar onbegrip en wellicht zelfs agressie oproepen als je mensen zonder mondkapje weigert, aldus het CBL

Bij de Bijenkorf in Amsterdam waren ze gisteren bij de ingang al mondkapjes aan het uitdelen, aldus NRC Handelsblad. Het zou de praktijk zijn bij Bijenkorf-winkels in Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Eindhoven. O, maar Utrecht dan weer niet, kennelijk. Bij Ikea hoeft het niet. Nee, zolang Rutte zegt dat het niet hoeft, hoeft het niet… Maar: Ikea adviseert het weer wél. Zo ook Action, lezen we in Het Financieele Dagblad: ‘adviseert’, niet verplicht. Hema: van hetzelfde.

Distrifood wees gisteren op supermarktondernemers die sinds de persconferentie van Mark Rutte en Hugo de Jonge aan hun medewerkers vragen op een mondkapje te dragen, maar dan wel ‘op vrijwillige basis’. Een Jumbo in Dokkum, een Jumbo in Ter Apel… En Plus-ondernemer Wim van Doornmalen in Mierlo zorgt voor gezichtsbeschermkappen voor zijn medewerkers. Waarom gezichtsbeschermkappen? Omdat hij mondkapjes ‘minder fijn vindt zitten’.

De verwarring ten top. Je zou landelijk één lijn moeten trekken… Nou ja, je zou ook regionale verschillen kunnen accepteren. We moeten het in elk geval accepteren dat iedereen er zo z’n eigen mening over heeft, het illustreert dat we ‘een vrij land’ zijn.
Nog een tip om pas echt verontwaardiging op te roepen: zoals in maart t/m juni jonge medewerk(st)ers bij een statafeltje met wat flacons vaak winkelwagens stonden te poetsen en dan aan te reiken, zo zou je dat ook met mondkapjes kunnen doen.