Mooiste Supermarkt van Nederland: Albert Heijn Vos Koog aan de Zaan

0
Leestijd: 3 minuten

Vandaag is tijdens het Supermarktvastgoedcongres Albert Heijn Vos in Koog aan de Zaan verkozen tot Mooiste Supermarkt van Nederland. De jury prees de ondernemers voor het out-of-the-box denken op de zeer bijzondere locatie onder snelweg A8. De grootscheepse herontwikkeling heeft volgens het juryrapport een winkel opgeleverd van internationale allure.

Albert Heijn Vos Koog aan de Zaan is een van de vijf supermarkten van Vos Supermarkten, het bedrijf van Paul en Natasja Vos en Peter en Masha Vos. Met de begin dit jaar opgeleverde herontwikkeling van de sinds 2006 bestaande supermarkt onder de snelweg A8 hebben de ondernemers een wel zeer bijzondere winkel- en verblijfsomgeving gecreëerd.

Bij de uitverkiezing van de Mooiste Supermarkt van Nederland van dit jaar nam Albert Heijn Vos Koog aan de Zaan het op tegen:
• Jumbo, Sint Jobplein, Weert
• Plus, Dubbelsteynlaan, Dordrecht
• Lidl, Stationsweg, Aalsmeer
• Coop, Burghardt van de Berghtraat, Nijmegen

Albert Heijn Vos - Koog a/d Zaan

Entree van de nieuwe Albert Heijn aan de Verzetstraat in Koog aan de Zaan.

Het juryrapport: “Koog aan de Zaan wordt sinds de jaren ’60 doorsneden door de snelweg A8 met een tweedeling van de kern tot gevolg. Het viaduct onder de snelweg is gewoonlijk een naargeestige en onveilige plaats waar mensen niet graag verblijven. Sinds 2006 heeft Albert Heijn hier een veilige plaats gecreëerd door juist hier een supermarkt te ontwikkelen.

Het succes van deze winkel maakte een grootscheepse herontwikkeling annex uitbreiding noodzakelijk. In 2019 werd na jarenlange voorbereiding en een ingewikkeld bouwproces de overtreffende trap van een supermarkt onder een viaduct opgeleverd.
Bouwkundig gezien is het een uitzonderlijke prestatie om de supermarkt van 2.480 m2 bvo te integreren in zijn omgeving. Het betonnen ‘dak’ trilt, buigt, golft, krimpt en beweegt horizontaal. Zowel qua vorm als indeling is er een zeer bijzondere winkel ontstaan met een hoog plafond, zichtbare techniek, veel betonnen pijlers en een kunstige inpassing van installaties. Alles is maatwerk aan deze supermarkt – en alleen dat al maakt hem uniek.

Door het gebruik van heel veel glas ontstaat er een vloeiende overgang van binnen naar buiten, waardoor de omgeving een vanzelfsprekend onderdeel van de winkel wordt. Enerzijds ziet de klant buiten een groot deel van de supermarkt en anderzijds ziet de klant in de supermarkt niet alleen de kerk, maar ook de nabijgelegen school en overige bebouwing.
De winkel zelf is functioneel en zeer ruim van opzet waarbij, ondanks de beperkingen die het viaduct oplegt, toch sprake is van veel licht. Bijzonder is ook dat de personeelsruimte boven de winkelruimte is gesitueerd en met een loopbrug is verbonden. Deze loopbrug biedt zicht op een groot deel van het interieur van de winkel.

De zeer goede bereikbaarheid, zowel vanuit de kern als de regio zorgen, ervoor dat het succes van deze supermarkt groot is. Bezoekers kunnen hun auto direct naast de winkel parkeren en fietsklanten vinden voldoende plaatsen aan weerszijden van de ingang van de winkel. Veel aandacht is besteed aan duurzaamheid, circulariteit en een laag energiegebruik.
Bewust is gekozen voor een wat rauwe en ongepolijste stedelijke uitstraling, waar zowel de jeugd als de doorsnee consument zich thuis voelt. Nabij de winkel is tevens een graffiti-zone. Door het vele rauwe beton doet de omgeving zelfs een beetje denken aan Berlijn of de New Yorkse Bronx.

Het valt de AH-ondernemers in Koog aan de Zaan te prijzen dat ze de moed hebben gehad om ‘out of the box’ te denken, en niet voor de gemakkelijke weg hebben gekozen. De herontwikkeling annex vergroting heeft niet alleen het commerciële succes van de supermarkt vergroot, maar heeft ook het gebied rondom een belangrijke impuls gegeven; met een veiliger omgeving rondom de basisschool, een betere inpassing van het Cruyff-court en meer eenheid tussen de beide dorpsdelen. Dit is een supermarkt die als inspiratie kan dienen voor vergelijkbare opgaven in andere steden, in binnen- en buitenland.”