Nederlandse Unilever-aandeelhouders stemmen vóór ‘Brits worden’

0
Leestijd: 2 minuten

Afgelopen maandag hebben de Nederlandse aandeelhouders van Unilever ja gezegd tegen het voorstel dat Unilever z’n Brits-Nederlandse karakter omzet in een Brits. Maar dat is pas één stap, er moeten er nog een paar volgen. De Britse aandeelhouders zelf zijn op 12 oktober aan de beurt met stemmen. En dan is er nog altijd die claim van € 11 miljard bij een vertrek uit Nederland.

Het is misschien ergens gek, maar toch is het zo: afgelopen maandag stemde 99% van de Nederlandse aandeelhouders van Unilever vóór een vertrek uit Nederland en een verhuizing naar het VK. Dat is precies wat de Britten willen. En toch gaan de Britse aandeelhouders hier ook nog over stemmen, volgende maand.

Maar een gelopen race is het niet, aldus impressies in o.m. Het Financieele Dagblad en NRC Handelsblad. Want ‘hiertussendoor’ fietst die mogelijke ‘verhuisboete’, opgelegd door de Nederlandse staat. Dat is een initiatief van GroenLinks-Tweede Kamerlid Bart Snels, die een spoedwet heeft opgesteld voor een verhuisboete voor multinationals met een Brits-Nederlandse identiteit (zoals Unilever en Shell) als die weggaan uit Nederland. Die spoedwet ligt nu bij de Hoge Raad. De Hoge Raad reageert niet vóór 12 oktober, moeten we begrijpen. Dus ook de Britse aandeelhouders zullen moeten meewegen wat de kans is op die boete van € 11 miljard. Unilever zelf heeft al eerder gezegd dat het voordeel van ‘Brits worden in plaats van Brits-Nederlands zijn’ niet opweegt tegen die boete.

En, zo maken we op uit het relaas in Het Financieele Dagblad, de Haagse politiek is in het voordeel, want zoals het er nu naar uitziet… er komt een brexit op 31 december, met of zonder akkoord. En als alles dan nog niet in kannen en kruiken is, gooit die brexit roet in het eten, want dan zou er ‘geen rechtsgrond’ zijn voor dat hele verhuisplan.

Zoals bekend wilde Unilever twee jaar terug nog juist Nederlands worden. Maar dan zou wel de dividendbelasting moeten worden afgeschaft. Toen dat alles naar buiten kwam, was de commotie groot. De oppositie in de Tweede Kamer maakte zich, met GroenLinks-fractievoorzitter Jesse Klaver als boegbeeld bij deze kwestie, hard voor het behoud van dividendbelasting. Premier Rutte moest destijds bakzeil halen. Op het initiatief van Unilever daarna – ‘in dat geval worden we Brits’ – reageerde Rutte (zelf ex-werknemer van Unilever) met zo min mogelijk woorden. Anders dan Nederland van hem gewend is, en dat zei destijds genoeg.

Wat eigenlijk wel grappig zou zijn: Nederlandse aandeelhouders stemmen vóór een verhuizing naar het VK, maar over een paar weken stemmen de Britse aandeelhouders zelf juist tegen…
Misschien moet Unilever maar Zwitsers worden.