Nieuw Aldi-dc in Deventer grootste van Aldi Nederland

0
Leestijd: 2 minuten

Afgelopen vrijdag heeft Aldi officieel een nieuw dc geopend, in Deventer. Aldi heeft daarmee nu zes dc’s, behalve dit dc in Deventer verder nog dc’s in Culemborg, Drachten, Roermond, Roosendaal en Zoetermeer. Met de ingebruikname van dit dc in Deventer vervallen de eerdere dc’s van Aldi in Groenlo en Ommen. Eerder al sloot Aldi dc’s in Best en in Zaandam.

Het Aldi-dc in Deventer is sinds begin februari al operationeel, de officiële opening volgde pas afgelopen week. Volgens een persbericht van Aldi zorgt de ingebruikname van dit dc voor een verbetering van de ‘beschikbaarheid, versheid en kwaliteit’ van het assortiment van Aldi.

Volgens managing director Gideon van Bussel van de b.v. Aldi Deventer bleek een uitbreiding in Ommen verder niet mogelijk (het is onduidelijk waarom Groenlo ook afviel), waarna Aldi op zoek ging naar een locatie voor een nieuw dc. Het moest uiteraard aan ruimte- en oppervlakte-eisen voldoen, maar verder moest een nieuw dc ook centraler in de regio komen te liggen.

De omvang van dit Aldi-dc: het omvat 48.000 m2 oppervlak, 575.000 m3 inhoud en het terrein omvat ongeveer 128.000 m2. Het omvat ruim negentig ‘dockingplaatsen’, de deuren of poorten waar vrachtwagens hun lading lossen (van leveranciers) of oppikken (de Aldi-vrachtwagens die naar de filialen rijden).

Van die 48.000 m2 is 6.750 m2 bestemd voor gekoelde producten (versartikelen etc.) en 6.000 m2 voor diepvriesartikelen. Het dc belevert dagelijks ongeveer 75.000 dozen naar Aldi-filialen. Het fungeert als dc voor bijna honderd Aldi-filialen – voorheen beleverde Groenlo zo’n vijftig filialen en Ommen ruim veertig.

Leonie van Heijningen, director logistics bij Aldi: “Een andere aanleiding voor de omvang van dit dc is dat dit ook een diepvriesoperatie omvat. Grof gezegd bestaat dit dc dus uit een gekoeld deel, een ‘warm deel’ (houdbare artikelen, GL) en een diepvriesdeel. Dat laatste wordt het onderdeel dat op termijn alle diepvriesartikelen van ons assortiment aan alle Aldi-filialen in Nederland zal beleveren. Dat zal komend najaar realiteit zijn. Diepvries en brood zijn op dit moment de enige productgroepen die derden of leveranciers aan Aldi-winkels leveren. Met ingang van mei zullen we ongeveer honderd Aldi-filialen vanuit onze diepvriesoperatie hier beleveren en eind oktober geldt dat voor alle Aldi-filialen in Nederland.”
Aldi heeft in dit dc zo’n 1.700 items (sku’s) op voorraad.

Verder noemt Aldi dit dc volledig ‘gasvrij’. De koel- en vriesinstallatie draait op het zogeheten ‘natuurlijk koudemiddel’ CO2, het dc heeft 8.244 zonnepanelen en er wordt gebruik gemaakt van een warmteterugwininstallatie die de kantoorruimten verwarmt. De term ‘gasvrij’ is er een die meteen aan de actualiteit van deze weken en maanden doet denken; energieprijzen die stijgen en de afhankelijkheid van westerse landen van Russisch gas, die ongewenst is sinds de inval van Rusland in Oekraïne.

Het Aldi-dc heeft een zogeheten ‘zichtlocatie’, het ligt pal aan de snelweg A1 (aan de zuidkant, dus voor verkeer van west naar oost op die snelweg). Is het daarmee ook een zoveelste geval van ‘de verdozing van Nederland’? Ja en nee. Ja, want het is inderdaad het zoveelste grote pand met een voorraad- en logistieke functie, maar ook nee, want de A1 bij Deventer is verhoogd, waardoor het dc lager ligt dan de A1 zelf.