Nieuwe eetmomenten kans voor AGF

0

Uit een enquête van ABN Amro blijkt dat mensen in omringende landen veel vaker groente eten tijdens het ontbijt of de lunch dan Nederlanders. Nederlanders eten gemiddeld 131 gram groente per dag, een stuk minder dan de geadviseerde 250 gram. Dat kan veranderen als de retail- en AGF-sector meer inzet op het faciliteren van andere eetmomenten voor groente, stelt de bank.

In de enquête zeggen Nederlanders bijna dagelijks groente te eten: gemiddeld 6 dagen per week. Het overgrote deel wordt bij het avondeten geconsumeerd. Door de stevige broodcultuur in Nederland wordt er zelden groente gegeten bij het ontbijt of de lunch. Maar in België, Duitsland en het Verenigd Koninkrijk blijkt groente bij ontbijt of lunch een stuk normaler te zijn. Meer dan 44 procent van de ondervraagde Belgen en Duitsers zegt regelmatig groente bij de lunch te consumeren, tegenover 18 procent van de Nederlanders. Van de Britten zegt een derde regelmatig groente bij het ontbijt te eten, tegenover 13 procent van de Nederlanders.

Smaakloos en gedoe

Als Nederlanders gevraagd wordt waarom ze geen groente eten bij de lunch of het ontbijt, zijn de antwoorden divers. Veelal heeft het te maken met eetcultuur (niet mee opgegroeid), smaak (groenten worden ervaren als smaakloos, blijkt uit onderzoek van de Wageningen Universiteit) of gemak (groenten bereiden is een ‘gedoe’). Toch liggen er volgens ABN Amro kansen voor telers en retail als meer wordt ingespeeld op andere eetmomenten voor groenten. De inmiddels bekende snackgroenten zijn een goed voorbeeld, maar er kan volgens de bank nog meer gedaan worden om het consumeren van groente bij ontbijt of lunch gemakkelijker en aantrekkelijker te maken.

Bron: EVMI