Joost mag het weten
Joost mag het weten Shelflife

Joost mag het weten

· leestijd 2 minuten Algemeen

Kent u het ‘debat’-programma Avondspits van Joost Eerdmans? Een van de weinige programma’s op de radio waar een onvervalst rechts geluid – strenger straffen, ambtenaren zijn lui, uitkeringstrekkers deugen niet – te horen valt.

Ik zal het maar eerlijk bekennen: ik geniet er altijd met volle teugen van, vooral vanwege de presentator. Joost is zo’n beetje de enige ex-LPF’er die er loopbaansgewijs genadig vanaf gekomen is. Hij mag zichzelf niet alleen elke werkdag geestelijk masturberen voor de radio, maar is daarnaast wethouder Wonen, Verkeer, Beheer en Dierenwelzijn in Capelle aan den IJssel. Ik mag hem graag. Je schrikt soms van de harde woorden die hij eruit knalt, maar tegelijkertijd weet je dat hij het allemaal niet zo bedoelt. Die bril, die vette lokken! Het is eigenlijk een lieve jongen.

Het onlangs verschenen CPB-rapport over de ziektekosten was natuurlijk een kolfje naar Joosts hand. ‘Hoger opgeleiden moeten niet langer meebetalen aan de ziektekosten van chipsvretende, niet-sportende en rokende VMBO-ers!’ luidde op 8 januari zijn stelling, waarmee overigens lang niet al zijn luisteraars het eens waren. Joost is vaak radicaler dan zijn fans.

Stoort de scherpe toon waarop Joost de dingen aankaart mij in het geheel niet, zijn uitzendingen zijn wel exemplarisch voor de wijze waarop tegenwoordig in ons land het maatschappelijk debat gevoerd wordt. Niet gehinderd door kennis van zaken en dus sterk versimpelend, en vaak de verkeerde issues tot brandpunt makend.  

Want wist u dat ons aller gezondheid, VMBO’er of academicus, ernstig wordt bedreigd door de pluimveesector? Steeds meer bacteriën (MRSA, ESBL) worden resistent tegen antibiotica, en dat komt vooral door de kippetjes. Veel eendagskuikens kunnen alleen door de eerste levensweken worden gesleept met onmatige hoeveelheden antibiotica. Dat die kuikens ongezond zijn, heeft te maken met de matige kwaliteit van de eieren, en dat komt weer door een beroerde kwaliteit voer. Dat zegt tenminste hoogleraar veterinaire farmacologie Johanna Fink-Gremmels in de Volkskrant. ‘Het slechtste voer gaat naar de pluimveehouderij.’

Tja, de marges in de sector zijn niet toereikend om een strucureel hoge voerkwaliteit te garanderen. En het kippenvoer wordt bovendien verpest door de opkomst van… biobrandstoffen! “Voor gewassen waarvan biobrandstoffen worden gemaakt, zoals koolzaad en raapzaad, grijpen akkerbouwers terug op oudere rassen die vaak een hoger productievolume hebben”, zegt Fink. “Maar die oude rassen hadden nadelen: ze bevatten giftige stoffen. Die zijn er in nieuwere rassen uitgehaald. Nu de raapolie toch de tank in gaat, doen die gifstoffen er niet meer toe, denken die boeren. Dat klopt niet. De reststoffen van de productie van biobrandstoffen worden verwerkt in veevoer, en zo komen die gifstoffen alsnog in het veevoer terecht.”

Nou, lekker dan. Ik weet niet hoe het u vergaat, maar na zo’n verhaal kijk je toch anders naar je stukje kipfilet. Laatst zag ik een documentaire waaruit bleek dat er een volstrekt verkeerd gebruik wordt gemaakt van de Europese landbouwsubsidies. De Franse kippenslachter Roux bijvoorbeeld is technisch failliet maar ontvangt jaarlijks 50 miljoen euro om zijn vieze plofkippen naar de derde wereld te kunnen blijven exporteren. De Fransen zelf blieven Roux’s gemartelde kippetjes namelijk niet. Dan denk ik: kunnen die subsidies niet veel beter naar boeren om nieuwe rassen koolzaad aan te schaffen? Moet de overheid niet streng ingrijpen in de pluimveesector? Waarom maakt een erkend voorvechter van dierlijk en menselijk welzijn als Eerdmans zich hier niet eens druk over?

Joost mag het weten. Het zal wel te moeilijk zijn. Want dan moet je je ergens in verdiepen. En verbanden zien tussen het een. En het ander. En dat is zó twintigste-eeuws!

Nieuws

Personality's

Opinie

Productnieuws

Branche & Cijfers

Vacatures

Abonneren op FoodPersonality

  • Weet wat er speelt! Ontvang een jaar lang FoodPersonality!
  • Maak nu voordelig kennis met Foodpersonality door eerst 4 nummers te ontvangen.