Afbeelding
Shutterstock

CBS: Voedselprijzen belangrijkste factor in hardnekkig hoge inflatie

Door: Dave van Loon Branche & Cijfers

Bij de zogeheten ‘snelle raming’ van het CBS was de inflatie in februari 8%. Deze snelle raming is berekend op basis van nog onvolledige brongegevens. In januari waren consumentengoederen en -diensten nog 7,6% duurder dan een jaar eerder. Een inflatie van 8% procent in februari 2023 betekent dat de prijzen van consumentenproducten 8% procent hoger zijn dan in februari 2022.

Bij de snelle raming maakt het CBS naast het inflatiecijfer ook de prijsontwikkeling van een aantal productgroepen bekend. Daaruit blijkt dat de prijzen van voedingsmiddelen nu de belangrijkste factor vormen voor de aanhoudend hoge inflatie. De energiekosten (inclusief brandstofkosten) daalden in februari met ruim 1% ten opzichte van een jaar terug. De prijzen van voedingsmiddelen (inclusief drank en tabak) daarentegen lagen in februari ruim 15% hoger dan een jaar geleden. Afgelopen januari was de inflatie in dat segment nog 14,5%.


Ook op het vlak van diensten en industriële goederen is de inflatie iets opgelopen, maar lang niet in de mate waarin de prijzen van voedingsmiddelen zijn gestegen. De verwachting is dat de voedselprijzen pas rond zomer zullen stabiliseren.

Afbeelding

Nieuws

Personality's

Opinie

Productnieuws

Branche & Cijfers

Vacatures

Abonneren op FoodPersonality

  • Weet wat er speelt! Ontvang een jaar lang FoodPersonality!
  • Maak nu voordelig kennis met Foodpersonality door eerst 4 nummers te ontvangen.