Afbeelding

Delhaize wil alle filialen verzelfstandigen

Door: Dave van Loon Nieuws

Supermarktketen Delhaize, de Belgische dochter van Ahold Delhaize, kondigt vanochtend aan dat het alle eigen filialen wil verzelfstandigen. Het gaat om 128 supermarkten die zullen worden omgevormd tot franchisewinkels en dus in handen komen van zelfstandig ondernemers. Delhaize komt later vandaag met details, maar verzekert dat alle betrokken medewerkers meegaan in de overstap.
Volgens vakblad Gondola gaat het om de 128 Belgische eigen supermarkten van Delhaize, de winkels van Delhaize in Luxemburg blijven in eigen beheer. Delhaize neemt deze opvallende beslissing om de prestaties van Delhaize te verbeteren. Volgens Delhaize is de enige manier om te kunnen blijven investeren in een duurzame toekomst van de formule. Door alle eigen winkels te verzelfstandigen ontstaat er één aansturingsmodel voor het hele bedrijf.

Achtergrond van het besluit zijn de al jaren teruglopende prestaties van Delhaize; de formule groeit onvoldoende en de winstmarges lopen terug. Lokaal heeft de formule ook last van zusterformule Albert Heijn. Delhaize zou er ook onvoldoende in slagen om de stijgende prijzen door te geven aan de consument, terwijl de loonkosten door de automatische prijscompensatie in België wel sterk zijn gestegen.
Volgens Delhaize zouden alle betrokken medewerkers hun baan houden. Delhaize spreekt van een gefaseerde overgang van supermarkten in eigen beheer naar franchisewinkels. De vereenvoudigde bedrijfsstructuur moet een geleidelijke vermindering van het aantal functies op het hoofdkantoor opleveren.

Delhaize wil snel met vertegenwoordigers van de werknemers aan tafel, al was het maar omdat er vanochtend bij het bekend worden van het nieuws in verschillende Delhaize-filialen spontane stakingen begonnen. Twee weken geleden zegde Delhaize al de collectieve arbeidsovereenkomst voor het winkelpersoneel op. In hoeverre er al afspraken zijn gemaakt met bestaande of nieuwe franchisers is niet duidelijk.

Nieuws

Personality's

Opinie

Productnieuws

Branche & Cijfers

Abonneren op FoodPersonality

  • Weet wat er speelt! Ontvang een jaar lang FoodPersonality!
  • Maak nu voordelig kennis met Foodpersonality door eerst 4 nummers te ontvangen.
  • Vacatures

    Nieuwsbrief