Afbeelding

Per 1 april statiegeld op blikjes - nu echt

Door: Dave van Loon · leestijd 1 minuut Nieuws

Gisteren werd tijdens een persmoment in Almere het eerste blikje met statiegeld ingeleverd. Daarmee is een belangrijke stap gezet op weg naar de officiële start van het statiegeldsysteem voor blikjes vanaf 1 april. De blikjes met het statiegeldlogo stromen nu in bij supermarkten, bioscopen, sportverenigingen en andere verkooppunten. Aanvankelijk zou de invoeringsdatum 1 januari zijn, maar op aandringen van de sector werd startdatum uitgesteld tot 1 april.

Consumenten betalen vanaf 1 april € 0,15 statiegeld voor blikjes waarop het statiegeldlogo staat. De statiegeldblikjes kunnen worden ingeleverd bij meer dan 27.000 innamepunten. Bij supermarkten en tankstations langs de snelweg krijgen zij het statiegeld terug. Bij sportverenigingen en andere innamepunten, zoals bioscopen, doneren zij het statiegeld aan het goede doel. Belangrijk voor een goede inname is dat blikjes zoveel mogelijk ongedeukt zijn. Anders kunnen de innameapparaten de barcode niet scannen.

Statiegeldlogo

Met meer dan 27.000 innamepunten, 400 producenten van blikjes en ruim 2,5 miljard blikjes die elk jaar in Nederland worden verkocht, is de invoering van statiegeld op blikjes een grote operatie. Producenten kopen lege blikjes in grote volumes en voorbedrukt in. Omdat producenten grote voorraden kunnen hebben, soms zelfs van enkele maanden, komen er steeds meer blikjes met statiegeldlogo in het schap bij supermarkten en andere verkooppunten. Producenten en verkooppunten maken wel eerst hun voorraden op, zodat er geen blik en drank verspild worden.

Landelijke campagne

Om consumenten te informeren dat vanaf nu statiegeld op blikjes zit en mensen aan te sporen statiegeldblikjes in te leveren, start Statiegeld Nederland zaterdag 1 april met een grote landelijke campagne. De campagne is onder andere online en op tv te zien en te horen op de radio.

Hester Klein Lankhorst, algemeen directeur Stichting Afvalfonds Verpakkingen: “Het is een zeer intensief proces geweest. Alle betrokken bedrijven en Statiegeld Nederland hebben hard gewerkt aan het statiegeldsysteem voor blikjes. Alleen door samen te werken kunnen we belangrijke stappen zetten naar een circulaire economie. Met statiegeld op blik worden blikjes weer opnieuw blikjes en gaan we zwerfafval tegen. Zo sluiten we de kringloop van verpakkingen en weten we zeker dat bij de volgende Landelijke Opschoondag van Nederland Schoon minder blikjes in het zwerfafval gevonden worden.”  “

We zijn blij dat er nu een statiegeldsysteem voor blikjes is”, zegt Raymond Gianotten, directeur van Statiegeld Nederland. “Alle partijen, van ict-leveranciers tot blikproducenten en van supermarkten tot frisdrankfabrikanten, hebben zich de afgelopen tijd ingezet om op 1 april klaar te zijn voor statiegeld op blik. Een complexe operatie want hoewel het statiegeldsysteem voor een buitenstaander misschien eenvoudig lijkt, gaat er achter het innemen van blikjes een geavanceerd systeem schuil.”

Nieuws

Personality's

Opinie

Productnieuws

Branche & Cijfers

Abonneren op FoodPersonality

  • Weet wat er speelt! Ontvang een jaar lang FoodPersonality!
  • Maak nu voordelig kennis met Foodpersonality door eerst 4 nummers te ontvangen.
  • Vacatures

    Nieuwsbrief