Afbeelding

Zelfscanmedewerkers stuiten op agressie, bedreiging en schelden (video)

· leestijd 3 minuten Nieuws

‘Ik werd geslagen met een wijnfles.’ Medewerkers bij de zelfscankassa’s voelen zich onveilig. Dat meldt de NOS, het was ook een item in het NOS-Journaal en de bron ervan is een programma van NOS Stories. Twee redacteuren van NOS Stories spraken met tientallen medewerkers. Daarnaast zeggen die twee redacteuren dat ze een vragenlijst hebben rondgestuurd en daar kregen ze zo’n duizend reacties op. Het blijkt dat van die duizend zo’n vierhonderd een situatie van onveiligheid ervaren – variërend van ‘soms’ tot ‘best vaak’.

Zelfscanmedewerkers krijgen geregeld te maken met dreigementen, schelden en soms agressie (foto: zelfscankassa’s bij een Albert Heijn, alleen ter illustratie, we suggereren hierbij niet dat agressie en dreigementen in deze AH hebben plaatsgevonden, fotobron: Albert Heijn/archief FoodPersonality). In een filmpje van ongeveer veertien minuten komen enkele medewerkers aan het woord die de steekproefcontroles bij de zelfscan in supermarkten uitvoeren en die vertellen over hun ervaringen:


Het gaat om een Eline die bij een Jumbo werkzaam is en om een Ilse die bij een Poiesz-filiaal werkzaam is. Maar in die film klinken ook stemmen – van jongeren die we niet in beeld krijgen – die dit zeggen: ‘ik werd geslagen met een wijnfles’, ‘ik ben best wel vaak uitgescholden, maar ook een keer in mijn gezicht gespuugd’, ‘ik vroeg aan hem ‘heb je alles wel betaald?’ en toen zei die man ‘kanker op of ik steek je neer’ en toen liet hij een mes in zijn jas zien’ en ‘toen ik die man aansprak, werd hij agressief, gooide me op de grond, trapte me tegen mijn hoofd en rende de winkel uit; nou, ik ben daarna nóóit meer gaan werken’.

Zelfscanmedewerkers hebben er verder moeite mee om iemand bij een steekproefcontrole aan te spreken en/of te moeten constateren dat er iets niet afgerekend is, als die persoon ouder is dan zijzelf of als die groter is dan zijzelf. Wat ook meespeelt, is dat de zelfscanmedewerkers voornamelijk vrouw zijn en verder zijn ze zeer jong. Supermarkten maken immers veel gebruik van jongeren en jongvolwassenen. Officieel moet een kassamedewerker 16 jaar oud zijn, maar de jongeren vertellen ook dat er collega’s zijn die jonger zijn dan 16 jaar.

Daarnaast, van de mensen die NOS Stories gesproken heeft of die die vragenlijst heeft ingevuld, blijkt 45% van hen een training te hebben gehad over de manier waarop je met klanten omgaat, maar 55% niet. De diefstal of lekkage bij zelfscanning is de laatste tijd een bron van zorg in de sector, maar tot nu toe ging dat vooral over de diefstal zelf. Van Vomar is bekend dat het duurdere producten bij de servicecounter aanbiedt in plaats van die in de supermarkt zelf in de schappen te hebben. En een maand geleden werd het duidelijk dat Vomar voorlopig een eind heeft gemaakt aan de uitbreiding van zelfscankassa’s.

Verder zijn Albert Heijn en Lidl bezig met maatregelen om diefstal via zelfscanning te bestrijden. Deze week nog meldde Distrifood dat Lidl bijvoorbeeld in een filiaal in Deventer een test doet waarbij alleen klanten met minder dan vijftien artikelen mogen zelfscannen. Een maand geleden meldde Albert Heijn via een reactie van een woordvoerster dat het extra maatregelen aan het nemen was, ‘in de winkel zelf, maar ook in samenspraak met gemeenten en politie’, maar vanwege die diefstalgevoeligheid wilde AH niet zeggen wat die maatregelen waren.

Maar de diefstal blijkt nu niet het enige probleem te zijn. Als we NOS Stories mogen geloven, is ook de veiligheid van zelfscanmedewerkers in het geding. Zelfscan is sinds corona in opkomst in supermarkten. Dat werd nog eens versterkt doordat vorig jaar, ‘na corona’, supermarkten moeite hadden om aan winkelpersoneel te komen. NOS Stories meldt dat supermarkten desgevraagd geen gegevens over het aantal gevallen van diefstal willen melden. Maar in hun gesprekken met de zelfscanmedewerkers blijkt dat het aantal steekproeven dat ze moeten uitvoeren, aan het toenemen is. Dat is ook wel weer begrijpelijk als die supermarkten steeds meer gebruik maken van zelfscankassa’s.

Op de site van NOS lezen we situaties van ene Isabelle (19 jaar), Jara (16 jaar), Roos (17 jaar) en Jos (16 jaar). ‘Die meneer heeft geen normaal woord tegen me gesproken.’ ‘Soms krijg je commentaar als ‘vind je dat ik eruit zie als een dief?’ ‘Ik woon in een dorp waar iedereen elkaar kent, en als mensen stelen, ken je die vaak. Maar je moet ze toch aanspreken, dat is niet altijd makkelijk.’ En: ‘hij is de winkel uitgegaan en kwam later boos terug om tegen me te schreeuwen,’

Ook een bestuurder van FNV komt aan bod. Zij vindt dat zulke medewerkers extra loon moeten krijgen en dat zou in de cao vastgelegd moeten worden. Maar dat is dan weer de bril van een vakbond, je zou eerder zeggen dat supermarkten meer maatregelen moeten nemen om de veiligheid van al die jonge mensen te verbeteren, die dit werk doen. Branchekoepel CBL zegt dat een veilige werkplek ‘hoog op de agenda’ staat.

Nieuws

Personality's

Opinie

Productnieuws

Branche & Cijfers

Vacatures

Abonneren op FoodPersonality

  • Weet wat er speelt! Ontvang een jaar lang FoodPersonality!
  • Maak nu voordelig kennis met Foodpersonality door eerst 4 nummers te ontvangen.