Afbeelding
FoodPersonality

‘De naam Jan Linders op de gevel? Daar denken we nog even over na’

Door: Marieke Venbrux · leestijd 2 minuten Nieuws

Deze week gingen tien filialen van Albert Heijn ‘officieel’ over naar AH multi-franchiser Jan Linders. Dit na de goedkeuring van de deal door de ACM, vorige week, en dit ook ná de opening van de eerste Albert Heijn Jan Linders-supermarkt in Venray, eveneens vorige week. Of deze voormalige Albert Heijn-filialen ook de naam ‘Albert Heijn Jan Linders’ op de gevel krijgen, is echter niet zeker. En dat geldt ook voor de vraag of en in hoeverre deze voormalige Albert Heijn-filialen het Onze Trots-assortiment gaan voeren. 

Albert Heijn Daalseweg 

Een van die voormalige Albert Heijn-filialen is Albert Heijn Daalseweg, in Nijmegen, een filiaal dat bekendstaat als een van de best lopende Albert Heijn-supermarkten (in ieder geval in deze regio) – in die zin is het best opmerkelijk dat Albert Heijn juist deze winkel heeft ‘afgestaan’ aan Jan Linders.

Geen ‘Onze Trots’ 

De winkel ging deze week anderhalve dag (van zondag 19.00 tot dinsdag 8.00) dicht en heropende dinsdagochtend als een AH franchise-winkel van Jan Linders. Op de gevel, in de winkel zelf en in het assortiment zelf is hiervan echter (nog) niets te zien. Dus: geen speciaal Onze Trots-meubel met daarin een groot aantal gekoelde producten (waaronder vleeswaren) van het premium huismerk van Jan Linders, zoals we dat nu bij AH Jan Linders in verschillende plaatsen kunnen zien. En ook geen Onze Trots-producten (vlaaien, vloerbroden etc.) op andere plekken in de winkel.

‘Kijken naar klantbehoefte’  

Jan Linders kijkt later of dat wellicht gaat veranderen, aldus een woordvoerder van Jan Linders Supermarkten. “Vooralsnog krijgen alleen de 44 vestigingen die we ombouwen van Jan Linders naar AH Jan Linders het Onze Trots-assortiment in de schappen. De tien winkels die we overnemen van AH zullen gedurende dit jaar worden toegevoegd. Later zullen we aan de hand van de klantbehoefte bepalen of we ook in deze winkels assortiment gaan toevoegen.”

Gek? Ja en nee

Is dat gek? Ja en nee. Ja: want ‘Onze Trots’ ís zo’n beetje Jan Linders – het was en is het premium huismerk van Jan Linders, je zou verwachten dat je dat als AH Jan Linders-franchiser ‘in je supermarkt wil hebben liggen’, daarmee onderscheid je je van de concurrent. Aan de andere kant: nee, misschien is het helemaal niet zo gek. Want als we even kijken naar die Albert Heijn-supermarkt aan de Daalseweg in Nijmegen: de klanten van deze winkel kennen vooral Albert Heijn, ze hebben minder ‘feeling’ met het merk en die zuidelijke formule Jan Linders. Bovendien, Albert Heijn heeft het eigen ‘streekmerk’ Streeckgenoten: hoeveel klanten zullen de Onze Trots-producten missen, als ze deze – bij wijze van – nooit eerder hebben gezien?

Naam op gevel

En wat betreft die naam op de gevel: het kan zijn dat er straks alsnog Albert Heijn Jan Linders op de pui komt te staan, maar het kan ook zijn dat het gewoon Albert Heijn blijft. Want daar geldt hetzelfde voor als voor het assortiment, aldus de woordvoerder. “Jan Linders bekijkt later wat het wel en niet gaat aanpassen.|”
Kennelijk ligt er dus ook geen harde afspraak tussen Albert Heijn en Jan Linders dat Jan Linders dit ‘moet’ aanpassen, nu de supermarkt geen AH-filiaal meer is. Maar heel vreemd is dit ook weer niet: er zijn wel meer Albert Heijn-franchisers die alleen de naam Albert Heijn op de gevel hebben staan. Aan de andere kant: als Jan Linders zul je op termijn toch naar één soort winkels willen en niet een aparte groep voormalige AH-filialen.

Aanpassingen ict 

Tot slot: in de Albert Heijn aan de Daalseweg is ogenschijnlijk niets veranderd, toch ging de winkel anderhalve dag dicht. Waarom eigenlijk? “We hebben die tijd vooral gebruikt om de benodigde technische omzettingen te kunnen doen, dit gaat onder andere om omzettingen in de it-structuur.”

Nieuws

Personality's

Opinie

Productnieuws

Branche & Cijfers

Abonneren op FoodPersonality

  • Weet wat er speelt! Ontvang een jaar lang FoodPersonality!
  • Maak nu voordelig kennis met Foodpersonality door eerst 4 nummers te ontvangen.
  • Vacatures

    Nieuwsbrief