Afbeelding

Regering Frankrijk zet rem op prijsverhogingen in supermarkt

Door: Gé Lommen · leestijd 1 minuut Nieuws

Bij ons in Nederland doet de politiek niks of bijna niks aan de prijsvorming van levensmiddelen in de supermarktsector. Minister van Economische Zaken Mickey Adriaansens heeft – zeggen we in politiek jargon – ‘kennis genomen’ van het feit dat consumenten in Europa bekende en grote A-merken goedkoper kunnen kopen dan in Nederland, en dat supermarktbedrijven graag landelijke barrières geslecht zouden willen zien. Om aldoende bijvoorbeeld Coca-Cola uit een ander Europees land te halen en niet in te kopen bij de Nederlandse organisatie van Coca-Cola.

Sowieso, dit is een tijdbom, dat behoeft geen uitleg. En het is ook gek dat deze discussie in gang is gezet door Picnic, in samenspraak met het Duitse Edeka, de partijen die samen inkoopclub Everest in Amsterdam hebben opgezet. Een ongekend lobbysucces van het bedrijf van Michel Muller, sinds hij ja heeft gezegd tegen dat tv-reclamespotje waarin een Picnic-wagentje zwoegend van de buitenlandse bergen de Nederlandse vlakte in rijdt.Maar: in Frankrijk kijkt de overheid geheel, maar dan ook geheel anders tegen het verschijnsel ‘marktwerking’. (Foto: de ‘promostraat’ in een Carrefour, fotobron: archief FoodPersonality.)

Deze week heeft de regering in Frankrijk maatregelen genomen om verdere prijsstijgingen van levensmiddelen te verbieden. De Franse minister van Economie Bruno Le Maire liet vorige week weten dat hij een akkoord heeft bereikt met supermarktketens en levensmiddelenfabrikanten. En dat akkoord houdt drie maatregelen in.
• De eerste maatregel is dat de prijs van 5.000 artikelen uit de Franse super-en hypermarkten van Carrefour, Leclerc, Intermarché, Auchan etc. vanaf 2024 alleen nog maar in prijs omlaag mogen, maar niet meer omhoog. De Franse regering stelt dus een prijsplafond in voor die artikelen.
• Daarnaast, als tweede maatregel: de jaargesprekken tussen foodretailers en levensmiddelenfabrikanten kunnen worden vervroegd, niet meer van december dit jaar t/m maart volgend jaar, maar al met ingang van deze maand. Dat blijkt een wens van de supermarktspelers in dat land te zijn geweest, want met die maatregel kunnen de prijzen van artikelen in de koelingen en schappen vanaf begin volgend jaar al lager.
• En de derde maatregel: als fabrikanten de inkoopprijzen voor foodretailers verlagen, zullen de foodretailers ‘onmiddellijk’ die lagere inkoopprijs moeten doorvertalen in een lagere verkoopprijs voor de klant in de supermarkt.

In Frankrijk is het inflatiepercentage in de afgelopen maand voor levensmiddelen 11,1%, terwijl het algemene inflatiepercentage 4,8 is. De Franse regering heeft eerder te kennen gegeven er ‘alles aan te doen’ om het besteedbare inkomen van de Franse burgers te ontzien. Daarnaast heeft de regering gemeld er ook alles aan te doen om ‘graaiflatie’ van bedrijven te bestrijden. Daarbij wijst die minister Le Maire naar voedingsmultinationals Nestlé, Unilever en Pepsico, en verder ook Barilla. Die noemde hij met naam en toenaam, en zij doen volgens hem te weinig om het dure leven van Fransen te verzachten.

Nieuws

Personality's

Opinie

Productnieuws

Branche & Cijfers

Abonneren op FoodPersonality

  • Weet wat er speelt! Ontvang een jaar lang FoodPersonality!
  • Maak nu voordelig kennis met Foodpersonality door eerst 4 nummers te ontvangen.
  • Vacatures

    Nieuwsbrief