Afbeelding
Anne Kaere Fotogafie

Vriesvers Platform: finalisten ‘Vriesvers Prijzen’ bekend

Door: Gé Lommen · leestijd 3 minuten Nieuws

Het Vriesvers Platform heeft bekendgemaakt welke supermarkten, A-merkartikelen en huismerkartikelen ‘finalist’ zijn voor de zogeheten ‘Vriesvers Prijzen’. Op 26 september houdt het Vriesvers Platform z’n jaarlijkse evenement, ditmaal weer in Hart van Holland in Nijkerk. Tijdens dat evenement worden de winnaars bekendgemaakt. (Foto: drie groepen van drie verschillende supermarkt op het podium, tijdens het evenement van het Vriesvers Platform vorig jaar, fotobron: archief FoodPersonality.)

Het Vriesvers Platform is een collectief van diepvriesproducenten, supermarktbedrijven en verder leveranciers van diepvriesmeubilair voor de supermarkt en logistieke dienstverleners die diepvriesartikelen vervoeren. Het doel van het Vriesvers Platform is de bevordering van de populariteit van diepvriesartikelen, zowel qua imago als qua omzet.

En klaarblijkelijk is er bij sommige onderdelen voor een andere insteek gekozen dan voorheen. Voorheen waren er drie finalisten in een categorie grotere supermarkt en drie finalisten in een categorie kleinere supermarkt. Vorig jaar was die scheidslijn ‘1.350 m2 vvo of groter’ en ‘tot aan 1.350 m2 vvo’, met in elke categorie drie finalisten en in die twee categorieën elk één winnaar, dus twee in totaal.

Supermarktfinalisten

Dit jaar is echter gekozen voor: drie Albert Heijn-supermarkten en drie Jumbo-supermarkten als finalisten. Die supermarkten zijn:
• Albert Heijn: 1/ Albert Heijn XL Den Haag/Elandstraat, 2/ Albert Heijn van franchisenemer Jeffrey Pollemans uit Etten-Leur en 3/ Albert Heijn van franchisenemer Ferry Boender in Zaltbommel.
• Jumbo: 1/ Jumbo Eindhoven/Kastelenplein, 2/ Jumbo Foodmarkt van multifranchiser Edward Koornneef in Naaldwijk en 3/ Jumbo Uden/Drossaard (die laatste Jumbo was overigens jarenlang de Jumbo van franchisenemer Roland de Laak, maar hij verkocht zijn Jumbo aan Jumbo in najaar 2021).Ook hierbij zullen twee supermarkten winnaar worden, een uit de drie van Albert Heijn en een uit de drie van Jumbo.

Geen Plus

Andere formules zitten er niet bij. In een persbericht over de finalisten meldt het Vriesvers Platform: “Het VVP (de afkorting van Vriesvers Platform, red.) heeft begrip voor de afmelding van de Plus-organisatie voor deze verkiezing.” Daar wordt verder niets over uitgelegd, maar het zou kunnen dat Plus weliswaar mee heeft kunnen en willen doen, maar daarvan heeft afgezien vanwege problemen met de aanlevering van diepvriesartikelen onlangs.

Andere beoordeling

Verder blijkt ook de waardering van de supermarkten door een jury en door zogeheten ‘smartspotters’ en ‘mystery guests’ anders dan voorheen. Vorig jaar ging het vooral nog om een campagne van enkele weken waarin de deelnemende kandidaat-supermarkten gedurende enkele weken hun beste beentje voor de diepvriesafdeling voorzetten, ditmaal bekijken juryleden en ‘smartspotters’ niet naar een campagne in de deelnemende supermarkten, maar gewoon, hoe die diepvriesafdelingen er in de eerste weken van september uit zien zoals ze zijn, qua aantrekkelijkheid, netheid, overzichtelijkheid, aanbod etc., los van een campagne.

A-merken

Dan de A-merkartikelen in diepvries. Dat zijn er heel wat meer (in alfabetische volgorde):1/ Aviko Dip ‘n’ Grip van Aviko, 2/ Wochi Mochi Vanilla Strawberry van Bieze Food Solutions, 3/ Bonduelle Groenterondo’s Spinazie & Erwtjes, 4/ Bonduelle Groenterondo’s Pompoen & Pastinaak, 5/ Bonduelle Groenterondo’s Courgette & Aubergine; alle drie van Bonduelle dus, 6/ La Mia Pinsa Rundersalami & Mozzarella, 7/ Ristorante Rucola; beide van Dr. Oetker, 8/ Fast Fruit van Frio Food, 9/ Iglo Roerbaksensatie Veggie, 10/ Iglo Oven Vis; beide van Iglo, 11/ Lamb Weston Grill Fries van Lamb Weston, 12/ Wagner Piccolini’s Prosciutto van Nestlé, 13/ Kwekkeboom Oven Nacho Cheese Flavour Bloemkool Nugget, 14/ Kwekkeboom Oven Net Als Kip Nugget 8 x 12 x 20 gram; beide van NewForrest, 15/ Burrito Tex Mex van No Fairytales, 16/ Lekker & Anders Veggie Lahmacun van Pure Ingredients en 17/ ‘Smuldier Vers Vlees Brokjes rund met groenten’ van Q-Petfood.

Huismerken

Dan de huismerkartikelen. Daar doen drie formules in mee: Albert Heijn, Jumbo en Plus.
• Van AH: 1/ AH meloensmaak ijsjesmix, 2/ AH gepelde edamamebonen, 3/ AH wereldse hapjes Samosa’s tandoori• van Jumbo: 1/ Jumbo Röstirondjes met zoete aardappel en aardappel, 2/ Jumbo Krokante vissticks van duurzame visserij, 3/ Jumbo Mango waterijsjes met echt fruit.
• Van Plus: 1/ Plus biologisch ijs, vanille/karamel/walnoot (beker/500 ml), 2/ Plus biologisch yoghurt & kers (beker/120 ml).Bij elkaar acht huismerkartikelen.

Innovatieprijs

Daarnaast heeft de vakjury het Vriesvers Platform gevraagd om een extra ‘innovatieprijs’ in het leven te roepen. Die jury bestaat overigens uit Rini Emonds (Circana), Arjen van de Sande Lacoste (GfK) en Tijn Bresser (Category & Trade Company). Die innovatieprijs is een extra nadruk op innovatie en hierbij heeft de jury drie artikelen aangewezen uit de gekandideerde A- en huismerkartikelen. Het zijn: 1/ AH wereldse hapjes Samosa’s tandoori, 2/ Wochi Mochi Vanilla Strawberry van Bieze en 3/ de drie varianten Groenterondo’s van Bonduelle.

De drie partijen krijgen de kans om kort uit te leggen wat er zo bijzonder is aan deze drie artikelen, en de jury is hierbij niet de enige beslist, ook het publiek van het evenement zal z’n stem uitbrengen.

Aan dit geheel zijn sponsors verbonden: Carrier Refrigeration Benelux is sponsor van de verkiezing van de beste ‘vriesvers’-supermarkten, Muller Fresh Food Logistics is sponsor van de beste ‘vriesvers’-artikelen en Supermarkt.team (blad voor supermarktmedewerkers) en FoodPersonality zijn eveneens sponsor en mediapartner.

Nieuws

Personality's

Opinie

Productnieuws

Branche & Cijfers

Vacatures

Abonneren op FoodPersonality

  • Weet wat er speelt! Ontvang een jaar lang FoodPersonality!
  • Maak nu voordelig kennis met Foodpersonality door eerst 4 nummers te ontvangen.