Afbeelding
FoodPersonality

Onze Trots? Nee, ónze trots

Door: Marieke Venbrux · leestijd 1 minuut Nieuws

Dit ‘Onze trots’-logo kwamen we onlangs tegen bij een filiaal van Lidl. Het staat op de achterkant van een zak witlof ‘van Hollandse bodem’. Maar ook op de verpakking van een kilo wortels, vers gewassen spinazie, Chinese kool en zo nog een trits agf-producten. Maar: Onze Trots, dat was toch het premium huismerk van Jan Linders? 

Vooruit, Jan Linders wordt in hoog tempo afgebouwd als zelfstandige formule. Het ging eind 2022 immers een franchise-overeenkomst aan met Albert Heijn. De eerste ‘Albert Heijn Jan Linders’ ging eind augustus open in Venray. Wat daar direct in het oog sprong, was het Onze Trots-koelmeubel, met daarin onder andere vleeswaren, brood, gebak en soepen van het merk Onze Trots. 

Onze Trots: authentieke smaak van het zuiden 

Onze Trots is al jaren het premium-huismerk van Jan Linders. Het staat voor ‘de authentieke smaak van het zuiden’ en het assortiment bestaat uit Limburgse vlaaien, diepvriesgebak, vloerbroden, vleeswaren, verse soepen, zuurvlees en koude schotels en in ieder geval voorheen ook uit koffiebonen, jam en aardbeien. Dat Onze Trots-huismerk, dat wil Jan Linders ook als franchiser van Albert Heijn graag behouden. Jan Linders-ceo Ferry Moolenschot omschreef het bij de opening zo: ‘Het goede van Albert Heijn en het beste van Jan Linders’. 

Jumbo: Van Dichtbij

Maar, kennelijk is Jan Linders niet als enige formule ‘trots’ op haar (vers)producten. Kennelijk is Lidl dat sinds enige tijd ook. Zij het dat Lidl niet zozeer trots is ‘op de authentieke smaak van het zuiden’ (waar Jan Linders met ‘Onze Trots’ op doelt), maar – blijkens het logo – op het feit dat de producten ‘van Hollandse Bodem’ komen. Dat logo doet overigens qua lay-out sterk denken aan het logo dat een ándere Nederlandse supermarktformule al een aantal jaren gebruikt, namelijk Jumbo. Jumbo heeft het logo ‘Van Dichtbij uit Nederland’, dat het gebruikt voor ‘groente- en fruitproducten van Nederlandse bodem’….Volgt u het nog? 

‘Jan Linders geen invloed’

We hebben Lidl gevraagd sinds wanneer het het ‘Onze Trots’-logo/stempel gebruikt, op welke producten en of dit wellicht niet te veel in het vaarwater komt van Jan Linders. Van een woordvoerster krijgen we de volgende reactie: “We communiceren al meerdere jaren in onze folder over groente en fruit van Nederlandse bodem en laten zien dat wij trots zijn op de Nederlandse boer en teler. Zij geven uitleg over producten en vertellen wie zij zijn. Sinds enkele maanden voeren we het betreffende label en de boodschap op de verpakkingen van bijna al onze groente- en fruitproducten van Hollandse bodem; dus niet op andersoortige producten buiten agf om. De implementatie is geleidelijk gegaan. Jan Linders heeft verder geen invloed gehad op het design van onze verpakking.”

Dat laatste was pas écht nieuws geweest: Ferry Moolenschot, die zich als ceo van Jan Linders – multi-franchiser van Albert Heijn – had gebogen over het design van het ‘Onze trots’-logo van Lidl.

Nieuws

Personality's

Opinie

Productnieuws

Branche & Cijfers

Abonneren op FoodPersonality

  • Weet wat er speelt! Ontvang een jaar lang FoodPersonality!
  • Maak nu voordelig kennis met Foodpersonality door eerst 4 nummers te ontvangen.
  • Vacatures