Afbeelding
Shutterstock

Kon. Euroma komt volledig in Japanse handen

Door: Dave van Loon · leestijd 1 minuut Nieuws

Koninklijke Euroma maakt bekend aan dat Marubeni Corporation, een Japans conglomeraat dat onder meer actief is in de voedingsmiddelensector, 100% aandeelhouder wordt van het kruiden- en specerijenbedrijf. Een overnamebedrag is niet bekendgemaakt.

Marubeni nam in juni 2021 al ‘significant’ minderheidsbelang in Euroma en verwerft nu het resterende deel van Euroma Holding, het moederbedrijf van Euroma. Marubeni is op het gebied van voedingsmiddelen actief in onder meer vlees, vleesvervangers, zoetwaren (groothandel), diepvriesproducten (groothandel), alcoholische dranken (groothandel), ingrediënten (waaronder kruiden en specerijen) en olie en vetten. Het heeft echter ook belangen in Japanse supermarktketens zoals Kasumi en MaxValu.

Volgens Euroma gaat de overname de verdere groei faciliteren om met Euroma de meest innovatieve producten op basis van kruiden en specerijen te leveren aan toonaangevende internationale voedingspartners. De transactie moet overigens nog worden goedgekeurd door de mededingingsautoriteit.

Euroma is al meer dan 124 jaar actief in de markt van kruiden en specerijen. Daarin neemt het een Europese top-3 positie in. Euroma voldoet naar eigen zeggen aan de hoogste kwaliteitsnormen binnen Europa en heeft toonaangevende ontwikkelingscapaciteiten, ondersteund door haar gloednieuwe state-of-the-art productielocatie in Zwolle, waar het gebruik maakt van onderscheidende verwerkingstechnologieën. Hierdoor bevindt het bedrijf zich in eenuitstekende positie voor verdere internationale groei.

Strategische combinatie

Ceo Bert Bakker van Euroma: “We zijn zeer verheugd dat Marubeni de resterende aandelen in Euroma verwerft en zien dit als een bevestiging van de unieke kennis en expertise die Euroma biedt in de ontwikkeling en creatie van natuurlijke voedingsoplossingen. Met Marubeni hebben we een strategische partner voor de lange termijn met wie we onze internationale groei kunnen versnellen. Deze strategische combinatie biedt volop kansen voor onze klanten en onze medewerkers, met ons gloednieuwe R&D-centrum en productiefaciliteit in Zwolle als solide basis.”

“Sinds de intrede van Marubeni in 2021 heeft Euroma indrukwekkende stappen gezet op haar reis om smaak toe te voegen aan het dagelijks leven van mensen”, aldus Bakker. “Onze ultramoderne productielocatie in Zwolle maakt haar beloften van hoge kwaliteitsproducten en hoge leverbetrouwbaarheid meer dan waar. Tegelijkertijd zijn we Parcom en Robert Hoogstra dankbaar voor de toewijding en steun die zij ons de afgelopen jaren hebben gegeven; zij hebben een belangrijke rol gespeeld in ons succes.”

Expansie buiten Europa

Jun Horie, senior managing executive officer van Marubeni: “We zijn erg blij om de overname van het resterende belang in Euroma aan te kondigen, als een belangrijke strategische zet voor Marubeni. We zien dat de markt voor voedingsingrediënten, met name kruiden en specerijen, gestaag groeit, gedreven door consumententrends zoals clean label, natuurlijke smaak en zoutreductie, enzovoort. Euroma is toonaangevend in het leveren van hoogwaardige, innovatieve smaakoplossingen op dat gebied. We zien ook een groot potentieel om de expertisevan Euroma buiten Europa te introduceren door gebruik te maken van Marubeni’s wereldwijde aanwezigheid en klantenbestand. We blijven nauw samenwerken met het team van Euroma aan de volgende groeifase.”

De voorgenomen transactie zal geen personele gevolgen hebben voor de werknemers van Euroma. Bovendien zal Euroma zelfstandig blijven opereren met een eigen Raad van Bestuur en Raad van Commissarissen.


Nieuws

Personality's

Opinie

Productnieuws

Branche & Cijfers

Abonneren op FoodPersonality

  • Weet wat er speelt! Ontvang een jaar lang FoodPersonality!
  • Maak nu voordelig kennis met Foodpersonality door eerst 4 nummers te ontvangen.
  • Vacatures