Afbeelding

‘Boer zoekt supermarkt’ in Noord-Hollands ‘Super-Boeren-Event’

Door: Gé Lommen · leestijd 2 minuten Nieuws

‘Superboeren’? Zo noemen de supporters van voetbalcub De Graafschap zichzelf toch? Nee, het is ‘super’ en dan ‘boeren’ en dan ‘evenement’. Begin deze maand vond in de zogeheten Broekerveiling in Broek op Langedijk een bijeenkomst plaats van boeren uit Noord-Holland en supermarktketens en -ondernemers uit die provincie.

Een mix tussen een beurs, waarbij boeren konden tonen welke producten zij in huis hebben, en een plenair programma. De locatie Broekerveiling was een gepaste, want het was vroeger een veiling met waterwegen als transportvoorziening: boeren voeren toen met bootjes met hun koopwaar dat veilinggebouw in. En vandaaruit ging het verder naar afnemende, verkopende detailhandelaren. Maar goed, het doel van die boeren en vertegenwoordigers van supermarkten? Verkennen wat zij voor elkaar kunnen betekenen.

Boeren uit Noord-Holland zouden graag supermarkten in Noord-Holland als afnemer willen hebben, althans, meer dan nu het geval is. Supermarkten zijn best geïnteresseerd in plaatselijke of streekproducten – maar uiteraard met allerlei mitsen en maren, zoals voedselveiligheid of een bepaalde schaalgrootte.

De bijeenkomst was vooral een initiatief van de provincie Noord-Holland, die het wil stimuleren dat supermarkten in die provincie artikelen in het assortiment hebben die afkomstig zijn uit die provincie. Een kortere voedselketen, meer eten uit eigen regio, minder voedselkilometers, idealen die we verder niet meer hoeven uit te leggen. Gangmakers van die bijeenkomst waren o.a. Daniëlle Lieuwen (programmamanager ‘voedselvisie – regionale economie en erfgoed’ (vanuit de provincie)), Carlo Verhart van Voedsel Verbindt (platform voor o.a. een duurzamer, circulair regionaal voedselsysteem in de regio A’dam en omgeving en initiatief van provincies, gemeenten, Rabobank, onderwijsinstellingen, LTO Noord etc.), Bart Fischer van zijn eigen bedrijf 7BFT (voor lezers van FP bekend als een van de twee ‘meedenkers’ en beschouwers in de vaste rubriek ‘tech & de supermarkt’).

En er waren ook vertegenwoordigers van supermarkten. Bart Fischer: “Ik denk dat het niet gepast is als ik namen noem, maar mensen van Albert Heijn, Vomar, Dekamarkt waren aanwezig, en ook een keten die het hoofdkantoor buiten de provincie heeft staan, Ekoplaza. Van Vomar bijvoorbeeld was er een unit manager. Boeren hebben doorgaans vooral oogst of slachtvee of zuivel die naar de zuivelcoöperatie gaat, maar er zijn heel wat boeren die een stap verder zijn gegaan en die hun eigen product maken van de gewassen die ze verbouwen of van de zuivel van hun melkvee.

Producten die gewoon in het assortiment van de supermarkt kunnen worden opgenomen. En dat hoeft ook niet meteen ‘in alle filialen’, je zou het kunnen beperken tot de filialen in de omgeving van de boer in kwestie.” Fischer wijst er ook op dat behalve vertegenwoordigers van AH, Vomar, DekaMarkt etc. iemand als Bert Bargboer aanwezig was. En die nam ook deel aan een plenair panelgesprek. Bargboer heeft een lange loopbaan achter zich met leidinggevende functies bij Etos, DA, Bart’s Retail (bedrijf achter Bakker Bart) en Welkoop, maar tegenwoordig is hij mede-eigenaar van de Jumbo’s van ‘Jumbo Monique’, de in de branche bekende Jumbo-franchiseneemster Monique Ravenstijn, met twee Noord-Hollandse Jumbo’s, in Heerhugowaard en Zwaagdijk. Dus ook uit de hoek van supermarktondernemers is er interesse.

In een filmpje op de site ‘boerenbusinessinbalans.nl’ zien we ook ‘aardappelboerin’ Astrid Francis en chef-kokkin en kookboekenschrijfster Sharon de Miranda (woonachtig in Noord-Holland) voorbijkomen als deelnemer en/of spreker tijdens het plenaire programma. Astrid Francis teelt aardappelen, maar maakt ook chips van haar aardappelen. Francis haalde jaren geleden even de landelijke pers toen zij uit protest een kar vol aardappelen over de parkeerplaats voor het hoofdkantoor van Deen in Hoorn uitstortte. Maar die vijandigheid van toen zal op de bijeenkomst uiteraard ‘verleden tijd’ zijn geweest (foto: links Carlo Verhart van Voedsel Verbindt en midden Astrid Francis, fotobron: Fenna Lambregts, ‘Boer & Business in Balans’).

Telers en (melk)veehouders willen maar wat graag dat Albert Heijn, Vomar, DekaMarkt en Ekoplaza hun producten in het assortiment opnemen. Hun aardbeien, hun appelsap, hun knolselderijen, hun zuivelproducten, hun ‘oesterzwambitterballen’ – jazeker, er is een teler die van zijn oesterzwammen oesterzambitterballen laat maken... Maar wat is er nou uitgekomen? Nee, zo snel gaat dat niet, aldus Fischer. “Er is nog geen product meteen hierna in het assortiment opgenomen van een van de formules.

Maar de aanwezigen van die formules hebben nu wel een beter beeld van wat de boeren allemaal maken. Dat was voor velen nog helemaal niet bekend. En we hebben wel eendrachtig de wens uitgesproken dat we volgend jaar opnieuw zoiets als dit organiseren, en dan niet pas volgend jaar rond deze tijd, maar veel eerder. Want het was duidelijk dat we ook allemaal willen dat dit tot concrete resultaten gaat leiden.”


Nieuws

Personality's

Opinie

Productnieuws

Branche & Cijfers

Abonneren op FoodPersonality

  • Weet wat er speelt! Ontvang een jaar lang FoodPersonality!
  • Maak nu voordelig kennis met Foodpersonality door eerst 4 nummers te ontvangen.
  • Vacatures