John van der Ent, ceo Spar Nederland, tijdens het Nationaal Food Congres in het Kurhaus in Scheveningen.
John van der Ent, ceo Spar Nederland, tijdens het Nationaal Food Congres in het Kurhaus in Scheveningen. Guido Benschop

Spar Foodclub uitgebreid naar circa 220 winkels

Door: Marieke Venbrux · leestijd 2 minuten Nieuws

Nog voor de zomer van 2024 krijgen bijna 220 Spar-winkels elementen van ‘Spar Foodclub’. Dat zei algemeen directeur John van der Ent van Spar Nederland onlangs tijdens het Nationaal Food Congres. 

Spar testte het Foodclub-concept eerder al in Philippine (Zeeland) en in Tilburg. Tijdens die tweede pilot, in Tilburg, werd al bekend dat Spar Foodclub geen afzonderlijke formulevariant van Spar zou worden, zoals bijvoorbeeld Spar City of Spar University dat wel zijn. Wel ging Spar kijken of het Foodclub-elementen kon integreren in verschillende Spar-winkels, zo zei Ferry Schepens, ‘concept development manager’ bij Spar Holding, afgelopen september in een interview met FoodPersonality.

Dat integreren gaat dus nog voor de zomer van 2024 gebeuren, aldus John van der Ent, algemeen directeur van Spar Holding in Nederland. Dan moeten 220 Spar-winkels elementen van Spar Foodclub – maaltijden, warme broodjes, snacks etc. – bevatten. “Zodat klanten er niet alleen hun boodschappen kunnen doen, maar ook hun verse ontbijtje, lunch of avondmaaltijd kunnen afhalen.”

‘Foodservice nog meer laden’

We hebben naderhand bij Spar nog even nagevraagd hoe dit precies zit. Gaat het om alle varianten van Spar, of alleen om de grotere of juist kleinere Spar-winkels? En om welke elementen gaat het dan bij die winkels etc.?

Volgens Monique Muller, manager communicatie bij Spar, gaat het om een aantal ‘basiselementen’ van Foodclub die aan een groot aantal winkels worden toegevoegd. Dit om foodservice in die winkel nog meer te ‘laden’. “Denk aan een speedoven (voor snelle bereidingen, red), ‘verse koffie’, de look & feel van Foodclub door onder andere het Foodclub-logo aan de pui. Daarbovenop kan de winkel er dan voor kiezen om het uit te bouwen en het foodservice-assortiment verder uit te breiden.”

‘Foodclub vooral in Spar Buurt’

Onder die 220 Spar-winkels vallen verschillende formulevarianten, het kan dus zowel gaan om Spar Buurt (de ‘buurtsuper om de hoek’) als Spar University (op de campus van een universiteit of hogeschool), Spar Enjoy (bij vakantiewinkels) etc., afhankelijk van de mogelijkheden die er zijn op die locaties. “Maar het gros van de Spar-winkels waaraan we Foodclub-elementen toevoegen betreft een Spar Buurt- of Spar City- winkel”, aldus Muller.


Spar, Thuisbezorgd.nl en Uber Eats 

Behalve dat meer Spar-winkels worden uitgerust met Foodclub-elementen, wordt het straks ook bij veel meer Spar-winkels mogelijk om boodschappen te bestellen via Thuisbezorgd.nl en Uber Eats. Spar noemt dit zelf ‘Spar in je zak’.

Spar startte afgelopen juli deze samenwerking met Thuisbezorgd.nl, in september volgde Uber Eats. Gebruikers van Thuisbezorgd.nl en de Uber Eats-app kunnen bij verschillende Spar-winkels, verspreid over Nederland, boodschappen bestellen. Het assortiment bestaat uit zo’n 900 artikelen, waaronder veel lokale producten en gemaksartikelen. Na het plaatsen van de bestelling, wordt deze binnen enkele minuten bezorgd, door een bezorger van Uber Eats of Thuisbezorgd.nl, of door een bezorger van Spar.

‘Uitbreiding naar veel meer winkels’ 

Bij de start van de samenwerking was het bij twintig Spar-winkels mogelijk om via Uber Eats boodschappen te bestellen; bij vijftig winkels konden klanten via Thuisbezorgd.nl artikelen kopen. Maar de komende tijd wordt zowel het assortiment als het aantal Spar-winkels dat is aangesloten bij Uber Eats en/of Thuisbezorgd.nl flink uitgebreid. Al hangt een en ander mede af van de ‘dekking van de platformen door de beschikbaarheid van ‘riders’, ofwel bezorgers, in die regio’; die is hierin volgens Spar cruciaal. 


Nieuws

Personality's

Opinie

Productnieuws

Branche & Cijfers

Abonneren op FoodPersonality

  • Weet wat er speelt! Ontvang een jaar lang FoodPersonality!
  • Maak nu voordelig kennis met Foodpersonality door eerst 4 nummers te ontvangen.
  • Vacatures