Afbeelding

Crisp haalt € 35 miljoen op in nieuwe investeringsronde en wil B Corp worden

· leestijd 2 minuten Nieuws

Met een nieuwe kapitaalinjectie van € 35 miljoen denkt online supermarkt Crisp over de benodigde middelen te beschikken om verder te bouwen aan de missie om beter eten mogelijk te maken voor meer mensen. Ondanks een online boodschappensector die momenteel amper groeit, weet Crisp een omzetgroei van 30% te realiseren met sterk verbeterde marges, aldus Crisp zelf. Het bedrijf heeft nu ook een aanvraag om B Corp te mogen worden ingediend.

Boodschappen-app Crisp is in 2018 opgericht, was in 2020 op het niveau van orders al winstgevend en verwacht in thuismarkt Nederland voor de zomer van 2024 break-even te zijn. Om de impact verder te vergroten is de eigen operatie vanaf eind dit jaar CO2-neutraal en heeft Crisp afgelopen maand de aanvraag voor het B Corp duurzaamheidslabel ingediend. Crisp wordt in de nieuwe investeringsronde gesteund door zowel bestaande als nieuwe investeerders, waaronder Nederlandse topondernemers en familiefondsen.
Tom Peeters, mede-oprichter en ceo bij Crisp. “We zijn trots op deze ronde, ook al kostte het meer moeite in het huidige klimaat. Investeerders hebben echter kunnen zien dat we met Crisp duidelijk koers houden met een gezond product én duurzaam model, in een onstuimige economie. Dat geeft vertrouwen.”

Eerste B Corp supermarkt

Crisp gebruikt de investering om meer mensen deel te laten nemen aan een duurzamer voedselsysteem. Een systeem dat bestaat uit lokale en seizoensgebonden boodschappen, met een korte keten van boer tot bord. Om de positieve impact verder te vergroten zal de boodschappen-app dit jaar afsluiten met een CO2-neutrale operatie en diende het vorige maand de aanvraag voor het B Corp label in. “Met Crisp nemen we onze verantwoordelijkheid als supermarkt. B Corp, het onafhankelijke label dat op strenge duurzaamheidscriteria toetst, helpt ons met het verder vergroenen van onze operatie.”

Of Crisp de eerste Nederlandse supermarkt wordt met B Corp-status hangt af van de snelheid waarmee Albert Heijn de B Corp-certificering kan afronden. AH maakte begin dit jaar immers al bekend dat het werkt aan het verwerven van de B Corp-status. En inmiddels heeft ook Spar Holding aangekondigd B Corp te willen worden.


Groeiend consumentenbewustzijn

Ondanks de huidige economische situatie ziet Crisp een groeiend consumentenbewustzijn voor smaakvol eten terug. De blijvende relevantie van verantwoord en betaalbaar eten resulteerde de afgelopen 12 maanden in 30% groei. En die klanten vullen gemiddeld genomen grote boodschappenmandjes van € 85,- en vertonen een hoge klantloyaliteit; 90% van de bestellingen zijn herhaalaankopen. “Het is gelukt onze marge te verbeteren door een focus op continue kostenrationalisatie en meer efficiëntie in onze supply chain. Dat was ook nodig, gezien de hoge inflatie van vorig jaar. Daar zijn wij niet immuun voor”, bekent Peeters.

Over de ambities voor de toekomst zegt Peeters: “We focussen ons nu eerst op onze huidige markten, het realiseren van onze duurzaamheidsambities en ons bedrijfsresultaat. Onze eigen technologie faciliteert dat we zowel ingrediënten als maaltijden en maaltijdboxen aan kunnen bieden, vanuit één efficiënt technologisch platform. Ik verwacht dat Nederland voor de zomer winstgevend zal zijn. België volgt het jaar daarna, gezien we daar pas een jaar operationeel zijn.”

Oude en nieuwe investeerders

De impact die Crisp maakt op weg naar een smaakvollere wereld wordt in deze ronde voor bijna 60% gedragen door wederom brede participatie van bestaande investeerders. De overige 40% van de ronde wordt gefinancierd door nieuwe investeerders: familiefondsen zoals Bookmakers Investments, Timeless Investments en Strikwerda Investments, en (tech)ondernemers zoals Bas Beek (CompaNanny) en Sanne Manders (Flexport). Keen Ventures en Target Global blijven de vertrouwde tech-investeringsfondsen achter Crisp, en participeren ook dit keer.


Nieuws

Personality's

Opinie

Productnieuws

Branche & Cijfers

Abonneren op FoodPersonality

  • Weet wat er speelt! Ontvang een jaar lang FoodPersonality!
  • Maak nu voordelig kennis met Foodpersonality door eerst 4 nummers te ontvangen.
  • Vacatures