Minister-president Mark Rutte en supermarktondernemer en Vakcentrum-bestuurslid Froukje Mulder bij de presentatie van de 'Super steun'-krant.
Minister-president Mark Rutte en supermarktondernemer en Vakcentrum-bestuurslid Froukje Mulder bij de presentatie van de 'Super steun'-krant.

Vakcentrum: massale steun voor zelfstandige lokale supermarkt

Door: Dave van Loon · leestijd 1 minuut Nieuws

Meer dan 10.000 consumenten hebben hun steun uitgesproken voor de lokale zelfstandig supermarktondernemer. Vooral klanten van kleinere, supermarkten beschreven in de ‘Super steun’-kaartenactie hoe belangrijk de supermarkt voor henzelf, het dorp of het verenigingsleven is. De lokale supermarktondernemer draagt bovendien bij aan lokale activiteiten en verenigingen.

Afgelopen vrijdag presenteerde Vakcentrum-bestuurslid en supermarktondernemer Froukje Mulder een bloemlezing aan demissionair minister-president Mark Rutte tijdens een bijeenkomst in het kader van de Dag van de Ondernemer. Demissionair minister van Economische Zaken en Klimaat Micky Andriaansens ontving een ‘Super steun’-krant uit handen van Vakcentrum-directeur Patricia Hoogstraaten.

Ondernemen steeds moeilijker

“Supermarktondernemers vervullen een belangrijke rol voor hun klanten, maar in bredere zin ook voor buurt, wijk of dorp” zegt Patricia Hoogstraaten, directeur van het Vakcentrum. “Dat willen we met de ‘Super steun’-actie nog eens benadrukken. En het is heel mooi dat klanten dat van harte onderschrijven. Aan de andere kant wordt het ondernemen steeds moeilijker. Ondernemers hebben niet alleen last van enorme huurprijsstijgingen en (te) hoge energiekosten, maar ook van een stijging van de loonkosten van 20% binnen 13 maanden.”

Hogere kosten, strengere eisen

“Den Haag maakt het winkeliers ook steeds moeilijker”, vervolgt Hoogstraten. “Er worden steeds hogere eisen gesteld aan de ondernemer en nieuwe regels opgelegd die kunnen leiden tot omzetverlies. Denk bijvoorbeeld aan het voorgenomen verbod op de verkoop van tabak en de accijnsverhoging en daarmee ook een groter prijsverschil ten opzichte van onze buurlanden. Ondertussen moeten de ondernemers investeren in digitalisering en verduurzaming.”


De door Mark Rutte gesigneerde ‘Super steun’-krant.

Meerwaarde zelfstandig ondernemer

De ‘Super steun’-actie benadrukt nog eens de meerwaarde van de zelfstandig supermarktondernemer. Zij zijn, als mkb-bedrijven, niet alleen goed voor het overgrote deel van de werkgelegenheid in de detailhandel, ze zijn van groot belang voor de maatschappelijke samenhang en daarmee de leefbaarheid in de buurt, wijk, dorp of stad. Naast het draaiend houden van de eigen winkel, onderneemt de zelfstandig winkelier ook buitengewoon veel buiten de winkel.


Brede maatschappelijke betrokkenheid

De ondersteuning van (lokale) verenigingen en activiteiten is daarbij het meest zichtbaar. Maar de winkeliers leveren ook een bijdrage aan het onderwijs, de zorg, de veiligheid en leefbaarheid. De maatschappelijke betrokkenheid is ook terug te zien in het personeelsbeleid en de ruimte die geboden wordt aan medewerkers met een beperking, of aan oudere medewerkers.


Minister van Economische Zaken en Klimaat Micky Adriaansens kreeg van Vakcentrum-directeur Patricia Hoogstraten ook een exemplaar van de krant.

Aandacht politiek

De ‘Super steun’-actie wqordt georganiseerd door het Vakcentrum, de branchevereniging voor zelfstandig supermarkten. “Supermarkten verspreid over het land, hebben tot nu toe ruim 10.000 steunbetuigingen ontvangen. Die zijn door het Vakcentrum onder andere gepresenteerd aan demissionair minister-president Mark Rutte [...] in het Torentje. Hij schreef op een exemplaar van de ‘Super steun’-krant: “Fantastisch wat kleine en grote supermarkten in dorpen en wijken doen voor samenhang, gezelligheid, naar elkaar omkijken.”

Supersteun.nl

Ook demissionair minister van Economische Zaken en Klimaat Micky Adriaansens kreeg een exemplaar van de krant. “We blijven de steunbetuigingen verzamelen en gebruiken. De overheid moet echt beter begrijpen hoe belangrijk de supermarkt is voor een buurt, wijk of dorp”, aldus Hoogstraaten. Op de website www.supersteun.nl zijn reacties te lezen.


Nieuws

Personality's

Opinie

Productnieuws

Branche & Cijfers

Abonneren op FoodPersonality

  • Weet wat er speelt! Ontvang een jaar lang FoodPersonality!
  • Maak nu voordelig kennis met Foodpersonality door eerst 4 nummers te ontvangen.
  • Vacatures