Afbeelding
Foto: Martin Hols

Al 35 jaar pinnen in de supermarkt

Door: Dave van Loon · leestijd 1 minuut Nieuws

Dit mag een bijzondere foto heten: Albert Heijn-ceo Marit van Egmond als ‘kassajuffrouw’, terwijl Peter Jacobs, ceo van ING Nederland, pint om een paar boodschapjes af te rekenen. De aanleiding is het gegeven dat het deze week 35 jaar geleden is dat betalen met de pinpas bij Albert Heijn mogelijk werd gemaakt door ING (voormalig Postbank). Van Egmond en Jacobs ensceneren hier dezelfde foto die destijds werd gemaakt. Toen pinde minister van Financiën Onno Ruding voor het eerst in een Albert Heijn. Destijds werd de kassa bemand door Ab Heijn zelf (zie de foto hieronder).

35 jaar geleden een noviteit, nu de normaalste zaak van de wereld. Toenmalig minister van Financiën Onno Ruding voerde de eerste pintransactie uit bij het Albert Heijn-filiaal aan het Osdorpplein in Amsterdam. Vandaag blikken op dezelfde locatie Peter Jacobs (CEO ING in Nederland) en Marit van Egmond (CEO Albert Heijn) terug op dit historische moment. Van contant naar mobiel: betalen heeft een enorme ontwikkeling doorgemaakt de afgelopen jaren. Inmiddels wordt 82% van de transacties bij Albert Heijn gepind.

Pinrecords

De decembermaand breekt traditioneel alle pinrecords. Vorig jaar werd in die periode meer dan 72 miljoen keer gepind. Volgens de meest recente cijfers van Betaalvereniging Nederland betalen klanten aan de kassa’s in Nederland 80% met een betaalpas. Ruim 90% daarvan betaalt contactloos, waarvan 42% met een smartphone of smartwatch afrekent. Ongeveer 20% van de klanten betaalt contant.

Veilig en snel

“Je boodschappen contactloos, mobiel of met een smartwatch betalen is niet meer weg te denken uit ons leven en is helemaal ingeburgerd. We leven in een tijd waarin de technologische ontwikkelingen zich razendsnel opvolgen en dat biedt oneindig veel kansen. Veilig, snel en toegankelijk betaalgemak voor onze klanten staat voorop bij alle innovaties die we doen. We willen klanten in staat stellen om zo moeiteloos mogelijk te kunnen betalen, daar blijven we ons best voor doen,” zegt Peter Jacobs, ceo ING Nederland.


1988: de eerste pintransactie in een Nederlandse supermarkt. Onno Ruding, minister van Financiën (CDA) pint bij Ab Heijn in de AH aan het Osdorpplein in Amsterdam.

Technologie omarmen

Marit van Egmond, ceo Albert Heijn: “Albert Heijn maakt volop gebruik van nieuwe technologieën om boodschappen doen makkelijker te maken. In onze AH-app komt alles samen wat je daarvoor nodig hebt: de bonuskaart, boodschappenlijstjes, kassabonnen, zegels en al je favoriete recepten. En omdat betalen een belangrijk onderdeel van boodschappen doen is, investeren we in nieuwe betaaloplossingen zoals retourpinnen en de digitale betaalpas.”

Innovaties ING/AH

Albert Heijn en ING werken al jaren samen om snel, veilig en makkelijk betalen mogelijk te maken. De nieuwste innovatie van ING en Albert Heijn is de digitale betaalpas: door het toevoegen van je digitale betaalpas in de app geven klanten toestemming om tot een bepaald bedrag bij een bepaalde webwinkel uit te geven. Klanten bestellen online hun boodschappen en betalen vervolgens eenvoudig met hun digitale betaalpas. Klanten hoeven alleen de boodschappen nog aan te nemen.


Nieuws

Personality's

Opinie

Productnieuws

Branche & Cijfers

Abonneren op FoodPersonality

  • Weet wat er speelt! Ontvang een jaar lang FoodPersonality!
  • Maak nu voordelig kennis met Foodpersonality door eerst 4 nummers te ontvangen.
  • Vacatures