Afbeelding
Archief FoodPersonality

Questionmark onderzoekt duurzaamheidclaims voedselproducten

Door: Marieke Venbrux Nieuws

Questionmark, een onafhankelijke denktank (onder andere bekend van de Superlijst Groen), is deze week gestart met een onderzoek naar duurzaamheidsclaims op of rondom voedselproducten. Denk aan: ‘50% minder CO2 uitstoot’, ‘voor dit product zijn duurzame ingrediënten gebruikt’, ‘diervriendelijk gemaakt’.

Questionmark gaat onderzoeken welke claims over duurzaamheid van voedselproducten er allemaal gebruikt worden in reclames en op verpakkingen. Ook kijkt het of de claims terecht zijn. Bij twijfel vraagt Questionmark de fabrikant of eigenaar van het merk om een onderbouwing. Bij mogelijk onterechte claims, zegt het een klacht in te gaan dienen bij de Reclame Code Commissie. 

Meldpunt Voedselclaims 

Questionmark roept consumenten op om een melding te maken als zij denken of vinden dat een ‘voedselmerk’ zich duurzamer voordoet dan het is. Zij kunnen dit laten weten via het Meldpunt Voedselclaims. 

Zomer 2024 rapport 

Het onderzoek wordt uitgevoerd in samenwerking met het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV). In de zomer van 2024 brengt Questionamark een rapport uit over het onderzoek. 

Superlijst Groen en Superlijst Sociaal 

Questionmark is een onafhankelijke denktank die wil bijdragen aan een gezond, duurzaam, rechtvaardig en diervriendelijk voedselsysteem. Het publiceerde eerder onder andere de Superlijst Groen en de Superlijst Sociaal, waarin het kijkt in hoeverre supermarkten bezig zijn met resp. duurzaamheid en eerlijke handel en mensenrechten.

Nieuws

Personality's

Opinie

Productnieuws

Branche & Cijfers

Vacatures

Abonneren op FoodPersonality

  • Weet wat er speelt! Ontvang een jaar lang FoodPersonality!
  • Maak nu voordelig kennis met Foodpersonality door eerst 4 nummers te ontvangen.