Afbeelding

Jumbo neemt extra maatregelen tegen winkeldiefstal

Door: Dave van Loon · leestijd 1 minuut Nieuws

Jumbo Supermarkten voert de komende weken extra maatregelen in om winkeldiefstal tegen te gaan. Het bedrijf wil klanten en medewerkers namelijk een veilige winkelomgeving bieden. Minder winkeldiefstal zouden ook verdere prijsverlagingen mogelijk maken, stelt Jumbo. Er komt meer cameratoezicht in alle winkels en meer en slimmere steekproeven bij de zelfscankassa’s. Tegelijk test Jumbo in verschillende winkels door het hele land een reeks aan aanvullende maatregelen.

Vanaf nu krijgen klanten regelmatig te maken met de extra maatregelen en controles die Jumbo invoert. Omdat winkelen ook leuk moet blijven, verschijnt vanaf half maart in winkels het Jumbo-Winwiel. Na een foutloze, uitgebreide steekproef kunnen klanten aan het ‘boodschappenrad’ draaien om een gratis product of een ander aardigheidje te winnen als dank voor het extra oponthoud.

Fijn en veilig winkelen

Winkeldiefstal is niet normaal en mag ook nooit normaal worden, stelt Anrico Maat, retaildirecteur bij Jumbo. “Iedereen heeft last van winkeldiefstal en de schade die daarvan het gevolg is. Onze klanten, onze collega’s op de winkelvloer, onze ondernemers en ook Jumbo. Daarom nemen we extra maatregelen, juist omdat we voor onze klanten de meest klantvriendelijke supermarkt willen zijn waar je fijn en veilig kunt winkelen en onze medewerkers een prettige werkplek hebben.”


Het Jumbo Winwiel: klanten mogen na een uitgebreide controle ter compensatie aan het rad draaien en kunnen daarmee onder meer een gratis product winnen.

Begin januari maakte Jumbo bekend dat het verlies door diefstal inmiddels meer dan € 100 miljoen bedraagt. Als het bedrijf dit bedrag in prijsverlaging zou kunnen stoppen, profiteren alle klanten hiervan. Concrete maatregelen:
Naast het Jumbo Winwiel voert de supermarkt inmiddels geleidelijk de eerste extra maatregelen in.
• Opvallende communicatie in alle winkels om klanten er aan te herinneren al hun boodschappen af te rekenen en om te laten weten dat Jumbo beter controleert op winkeldiefstal.
• Meer en duidelijk zichtbaar cameratoezicht in alle winkels, niet alleen als preventieve maatregel, maar ook voor opsporing en bewijsvoering.
• Meer capaciteit voor het uitvoeren van steekproeven. Bovendien maakt AI-technologie voortaan gerichte steekproeven mogelijk.
• Aanpassing van de zogenaamde ‘korte bon’ bij zelfscan. Vanaf nu staat daar alsnog ieder gescand product op, met aanzienlijk minder papierverbruik dan de lange bon. Zo kunnen controles eenvoudig verlopen op het moment dat klanten de kassa al zijn gepasseerd.
• Standaard een snelle en eenvoudige procedure voor de afwikkeling van winkeldiefstal waarbij winkeldieven een schadevergoeding betalen van 181 euro via de zogenaamde SODA-regeling. Daarnaast krijgen winkeldieven vaker een winkelverbod.

Proefproject met o.a. AI

Ondertussen zijn in een aantal winkels door het hele land proeven begonnen met verschillende aanvullende maatregelen tegen winkeldiefstal. De maatregelen betreffen onder andere extra medewerkers in de winkel en/of een extra externe beveiliger. In sommige winkels worden intensievere steekproeven bij de zelfscan uitgevoerd. Ook test Jumbo op meerdere plaatsen met boncontroles en (meer) tassencontroles, in aanvulling op de steekproeven bij de zelfscankassa’s.

Veel verwacht Jumbo van de test met nieuwe software die met behulp van AI afwijkend gedrag van klanten in de winkel moet gaan herkennen. De proeven zullen naar verwachting circa drie maanden duren. Afhankelijk van hoe succesvol de geteste maatregelen zijn, voert Jumbo de maatregelen landelijk in.

Nieuws

Personality's

Opinie

Productnieuws

Branche & Cijfers

Vacatures

Abonneren op FoodPersonality

  • Weet wat er speelt! Ontvang een jaar lang FoodPersonality!
  • Maak nu voordelig kennis met Foodpersonality door eerst 4 nummers te ontvangen.