Afbeelding

Delhaize rondt verzelfstandiging filialen af

Door: Dave van Loon · leestijd 1 minuut Nieuws

Delhaize heeft de verzelfstandiging van zijn winkelnetwerk afgerond, meldt vakblad Gondola. Alle 128 eigen winkels van Delhaize zijn nu in handen van een franchiser. Zowel bestaande franchisers hebben winkels overgenomen, maar er hebben zich ook anderen belanstellende gemeld, zowel vanuit de Delhaize-gelederen als externe kandidaten. Over de verzelfstandiging ontstond vorig jaar grote onrust onder het personeel.

Tijdens de ondernemingsraad van maandag heeft Delhaize de overname van de laatste reeks supermarkten in eigen beheer door zelfstandige ondernemers aangekondigd, meldt vakblad Gondola. Het gaat om de laatste 21 supermarkten die omgevormd worden tot zelfstandige Delhaize-supermarkten. Daarmee heeft de Belgische retailer alle 128 eigen filialen in handen van zelfstandig ondernemers gegeven.

Intussen hebben 45 daarvan al officieel de deuren als franchisewinkel geopend. “De aankondiging van deze laatste reeks supermarkten markeert een belangrijke stap in het toekomstplan. Met deze aankondiging kunnen we ons nu focussen op het conversieproces. De opening van deze 21 supermarkten als zelfstandige Delhaize-supermarkten is voorzien in de loop van de maanden juni tot december 2024”, aldus een persverklaring van Delhaize waaruit Gondola citeert.

Volgens het Belgische vakblad is het opvallend dat bij deze overnameronde bijna de helft (9) al een winkel van Delhaize uitbaten. Dat was eerder kennelijk niet zo. Nog eens vijf overnemers werkten al bij Delhaize en worden in de berichtgeving van Delhaize daarom aangemerkt als interne kandidaten. “Ook deze keer zijn de nieuwe aangesloten partners stuk voor stuk echte ondernemers met een bewezen passie voor Delhaize, de medewerkers en de klanten, en met een groot vertrouwen in de toekomst van de supermarktketen. De komende weken volgen deze overnemers een opleidingstraject en worden ze intensief begeleid naar een succesvolle overname van hun supermarkt”, aldus de eerder aangehaalde persverklaring.

Het is bijna een jaar geleden dat Delhaize aankondigde dat het zijn eigen winkels zou gaan verzelfstandigen. Het zorgde voor een golf van protest die aanvankelijk ongemeen fel was en tot wilde stakingen en tijdelijke winkelsluitingen leidde. Het personeel van de betrokken winkels was bevreesd voor een verslechtering van de arbeidsvoorwaarden. Rond de zomer van vorig jaar werd het geleidelijk rustiger rondom de verzelfstandigingsoperatie. Volgens Gondola was het voor de vakbonden een machtsstrijd, aangezien zij door de verzelfstandiging hun invloed zagen afnemen.

Nieuws

Personality's

Opinie

Productnieuws

Branche & Cijfers

Vacatures

Abonneren op FoodPersonality

  • Weet wat er speelt! Ontvang een jaar lang FoodPersonality!
  • Maak nu voordelig kennis met Foodpersonality door eerst 4 nummers te ontvangen.