Het Europees parlement in Straatsburg
Het Europees parlement in Straatsburg Christian CREUTZ

‘Ketenzorgplicht’ nog geen gedane zaak in EU

Door: Gé Lommen · leestijd 1 minuut Nieuws

Een richtlijn voor EU-landen om een zogeheten ‘ketenzorgplicht’ in te voeren, blijkt er niet doorheen. Binnen de EU is er niet genoeg steun voor. Dat bleek deze week tijdens een stemming in het Europees parlement.

Bent u al bezig met CSRD? Dus ‘’corporate sustainability reporting directive’? En dus; wetgeving op het gebied van ‘wat is uw CO2-uitstoot?’ of ‘wat is uw uitstoot als het gaat om stoffen die vergelijkbaar zijn met CO2?’. Prima, oké, ook lastig, maar gewoon mee doorgaan. Dus: antwoorden formuleren voor de ‘klimaathub’ van Ahold Delhaize. Of – als je van Ahold Delhaize bent – het de leverancier makkelijker maken om te melden wat zijn CO2- of andere uitstoot is in het kader van ‘scope 3’. Jeetje, wat een jargon.

Maar je hebt ook wetgeving in de maak die moet voorkomen dat mensen in ontwikkelingslanden slachtoffer worden van internationale voortbrengingsketens. Daarbij denken we buiten de sector vooral aan kledingfabrieken in India of Bangladesh, maar het geldt ook voor arbeiders van Afrikaanse koffie- en cacaoplantages, Aziatische theeplantages of Zuid-Amerikaanse koffie- en fruitplantages. In de categorie ‘Tony’s Chocolonely en diens aanklacht tegen de omgang van mensen in cacaoplantages’ en hun zogeheten ‘leefbare loon’. Of Max Havelaar. En diezelfde wetgeving zou ook milieudelicten omvatten.

Er zat een EU-richtlijn aan te komen, maar die komt er voorlopig even niet. Dat blijkt uit media die daarover berichten. De EU kreeg deze week geen meerderheid binnen de eigen gelederen voor een richtlijn die moet voorkomen dat productieketens misstanden kunnen omvatten. Duitsland en Italië bleken dwars te liggen, door zich van een stem te onthouden, en dat zijn binnen de EU landen waar dat kennelijk niet van verwacht werd. De aanstaande verkiezingen voor het Europees parlement zorgen dezer dagen wel meer voor onverwachte besluiten.

De EU is al jaren bezig met wetgeving hierover. In Nederland willen verschillende politieke partijen ook wetgeving op dit terrein, maar Den Haag wilde afwachten wat er uit de EU zou voortvloeien. En naar nu blijkt, zijn die nieuwe richtlijnen er niet doorheen. Er zouden 15 van de 27 lidstaten akkoord moeten zijn, en als tweede eis geldt dat binnen die vijftien lidstaten minimaal 65% van de EU-bevolking zou wonen. In de richtlijn zou die ketenzorgplicht gelden voor bedrijven van minimaal € 150 miljoen jaaromzet en met minimaal 500 man personeel.

Nieuws

Personality's

Opinie

Productnieuws

Branche & Cijfers

Vacatures

Abonneren op FoodPersonality

  • Weet wat er speelt! Ontvang een jaar lang FoodPersonality!
  • Maak nu voordelig kennis met Foodpersonality door eerst 4 nummers te ontvangen.