CBL-directeur Marc Jansen.
CBL-directeur Marc Jansen. Guido Benschop/FoodPersonality

CBL: oproep aan Den Haag, netwerk, vergunningen, belasting

Door: Gé Lommen · leestijd 1 minuut Nieuws

Dit is de fase in de Nederlandse politiek waarin allerlei groeperingen, ngo’s, instellingen, bedrijfsleven weer oproepen doen aan Den Haag. Want er gaat worden geformeerd. Er wordt een regeerakkoord geschreven. Ook het CBL doet nu zo’n oproep.

Het CBL, de koepelorganisatie voor de supermarkten en foodservicebedrijven, roept op tot een ‘voorspelbare overheid, die ervoor zorgt dat de spelregels voor iedereen hetzelfde zijn, het liefst binnen heel Europa’. Omdat Nederlandse voedingsmiddelenbedrijven exporteren en omdat wij in Nederland weer andere voedingsmiddelen juist importeren.

Verder wijst het CBL op deze periode van ‘transitie’. De ‘landbouwtransitie’, de ‘energietransitie’ en de ‘eiwittransitie’. Daarvoor zijn ‘sterke ketenpartners’ nodig, maar ook de overheid moet hierin bijdragen omwille van die verduurzaming. Het CBL wijst hierop: ‘De netcapaciteit moet met spoed worden uitgebreid, zodat er meer elektrisch gereden kan worden en winkels, distributiecentra en fabrieken van het gas af kunnen.’ En boeren moeten snel een vergunning kunnen krijgen als zij hun stallen diervriendelijker willen maken. Ook voor deze kwesties, aldus het CBL, zou er in de EU een gelijk speelveld moeten zijn.

Verder roept het CBL de overheid op om het voedselkeuzelogo Nutri-Score verplicht te maken op alle producten (nu vindt de consument het logo vooral nog op huismerkartikelen) en te stoppen met belastingheffing op producten uit de Schijf van Vijf. Door dat laatste wordt een gezonde keuze aantrekkelijk voor de consument en door de invoering van de Nutri-Score kan de consument gemakkelijk kiezen voor een gezonder product. Verder wijst het CBL erop dat supermarkten en foodservicebedrijven de receptuur van producten voortdurend gezonder maken.

De branchekoepel besluit de oproep met: ‘de overheid kan een gezonde leefstijl stimuleren door bijvoorbeeld de betere keuze fiscaal aantrekkelijker te maken en de vergunningsverlening vlot te trekken om transities mogelijk te maken. Zo houden we een aantrekkelijk ondernemingsklimaat en werken we samen aan een betere toekomst. Het CBL nodig de politiek uit om hier verder over in gesprek te gaan.’

Nieuws

Personality's

Opinie

Productnieuws

Branche & Cijfers

Vacatures

Abonneren op FoodPersonality

  • Weet wat er speelt! Ontvang een jaar lang FoodPersonality!
  • Maak nu voordelig kennis met Foodpersonality door eerst 4 nummers te ontvangen.