Afbeelding

‘Hou op, jij stakingsbreker!’

· leestijd 1 minuut Opinie

De recente stakingen bij de dc’s van Albert Heijn hebben voor tal van mensen verschillende ervaringen opgeleverd. Grappig is het verhaal van AH-franchiser Rob Loomans met een AH in Hellendoorn, die in verschillende regionale kranten vermeld stond en die vertelde dat hij artikelen bij Jumbo ging kopen om ‘zijn tweede vestiging in een Landal’ te bevoorraden. Er stond niet bij of hij ook artikelen van het Jumbo-huismerk had gekocht, we proberen dat voor te stellen.

We proberen ons ook voor te stellen… een gesprek met een AH-franchiser en het in Zaandam voor franchise verantwoordelijke directielid. ‘Met Jan, luister, ik wil volledig gecompenseerd worden voor de lege schappen tijdens de stakingen’, ‘Ja, maar, Jan, dat is overmacht’, ‘Ja, nee, maar jullie zijn in gebreke gebleven, en niet ik’, ‘Jan, ik zei: dat is overmacht, je kunt niet met ons contract als basis jouw omzetderving op ons gaan verhalen’… Nou, wellicht komt er nog een staartje dat hierop lijkt. Maar dan via de vereniging van AH-franchisers en niet individueel, nemen we aan.

Het moet ook voor de eigenaar van ‘GroenteProductie Flevoland’ een naar moment hebben opgeleverd. We noemen bewust zijn naam niet en al helemaal niet zijn 06-nummer, ook al stond dat er wel bij. De eigenaar plaatste op LinkedIn: ‘Bent u Albert Heijn-franchisenemer en heeft u lege schappen? Wij kunnen snel schakelen en zorgen dat u binnen enkele uren de schappen weer gevuld heeft met verse agf… 24/7 bereikbaar.’

Deze commerciële oproep kreeg veel tegenwind, van mensen binnen de sector, maar vooral van erbuiten. Zo reageerde iemand met ‘het breken van stakingen en er ook nog van profiteren wordt niet op prijs gesteld, zeker niet door de onderbetaalde werknemers van AH’. Die opmerking ondervond steun van vele anderen. De boodschap was vooral: ‘hé, meneer van GroenteProductie Flevoland, stop hiermee’. Een van deze mensen noemde de situatie ‘lijkenpikkerij’. Een ander noemde de persoon ‘huichelachtig’. 

Zo zien we maar: oppassen dat je niet als ‘stakingsbreker’ wordt gezien. Ondanks de steun van een Spar-onderneemster, die daartussenin nog meldde dat je als AH-franchiser buiten die loon- en arbeidsomstandigheden kwestie tussen AH en de dc-medewerkers van AH staat, maar dat je daar dan wel de dupe van kunt zijn. En er was nog iemand die totaal niet thuis was in het supermarktjargon. ‘Agf? Wat is dat, agf?’. Een begrijpelijke vraag.

Gé Lommen

Nieuws

Personality's

Opinie

Productnieuws

Branche & Cijfers

Abonneren op FoodPersonality

  • Weet wat er speelt! Ontvang een jaar lang FoodPersonality!
  • Maak nu voordelig kennis met Foodpersonality door eerst 4 nummers te ontvangen.
  • Vacatures

    Nieuwsbrief