Afbeelding

Familie Van Eerd komt goed weg bij flitsbezorgersmislukking

· leestijd 2 minuten Opinie

Op woensdag 24 mei hebben Jumbo en Getir verklaard dat zij niet meer samenwerken. De operaties worden gescheiden. Begin vorig jaar ging Jumbo samenwerken met Gorillas, dat net als Getir, Flink en Zapp (de vier flitsbezorgers die actief waren in Nederland) in opkomst waren. Zie ook de foto, een Gorillas-flitsfietser bij een Jumbo City, die de samenwerking moest verbeelden (fotobron: archief FoodPersonality, afkomstig van Jumbo).

Flitsbezorging won terrein, meteen al vanaf het begin van de coronapandemie en de lockdowns die daarna volgden. Maar er kwam zoals bekend ook al vrij snel kritiek vanuit de omwonenden van een ‘dark store’, men meldde overlast, op de stoep rondhangende koeriers, bestelbusjes van leveranciers van ’s ochtends vroeg tot ’s avonds laat, en de koeriers zouden het niet al te nauw nemen met verkeersregels tijdens hun ‘flitstocht’.

Verschillende gemeentebesturen van met name de grote steden, Amsterdam voorop, namen maatregelen. We zeggen even kort door de bocht: wat in Istanboel kennelijk gedoogd wordt (Getir is de ‘uitvinder’ van die businessmodel, Nazim Salur, oprichter van Getir), wordt in Amsterdam nog niet zomaar gedoogd. Dark stores werden geweerd, maar daarnaast nam onder de veelal jonge consumenten ook de animo af om van flitsbezorging gebruik te maken. En, nog een derde aspect, die flitsbezorgers kregen investeringsbedrag na investeringsbedrag binnen, maar op een gegeven moment droogde dat op. Terwijl deze vier – alleen in ons land dan – in een fiks gevecht verwikkeld waren om het grootste marktaandeel; winst zou dan naderhand als vanzelf volgen, volgens het principe ‘winner takes all’.

Maar daarna kwam de terugval. Gemeenten weerden allerlei dark stores, de stemming rondom flitsbezorgers sloeg om en de aanval van Rusland op Oekraïne zorgde voor prijsstijgingen, inflatie en ook voor renteverhogingen door centrale banken, waardoor die investeerders er opeens ook klaar mee waren, er was zogezegd ‘geen gratis geld meer’. Het Britse Zapp gaf meteen op in ons land.

Maar toen dat er nog anders uitzag: anders dan Albert Heijn vond Jumbo begin vorig jaar dat het met een flitsbezorger moest gaan samenwerken en dat werd de flitsbezorger die aanvankelijk de grootste leek te worden in ons land, Gorillas. Gorillas zou bestellingen behalve in de eigen dark stores ook in Jumbo-filialen kunnen verzamelen. Naderhand nam de investeringsmaatschappij van de familie Van Eerd, Mississippi Ventures, zelf een belang in Gorillas. Het is nooit bekendgemaakt hoe groot dat belang was en hoeveel geld daarmee gemoeid was.

En dat is sinds deze week verleden tijd. Ceo Ton van Veen van Jumbo laat in een persbericht weten dat hij op zoek is naar het verkleinen van de complexiteit. Dus; wég met allemaal bijzaken en dus ook dat geflits. Overigens, Gorillas bestaat eigenlijk al niet meer, want dat is overgenomen door Getir. Kennelijk had Getir-oprichter Nazim Salur diepere zakken dan zijn voormalige tovenaarsleerling Kagan Sumer, die ooit bij Getir werkte en naderhand in Berlijn voor zichzelf begon met ‘kopie’ Gorillas. En Getir nam in die fase van neergangs en massa-ontslagen Gorillas over. Dus officieel stopt Jumbo met Getir, maar dat was dus oorspronkelijk een samenwerking met Gorillas.

Maar wat gebeurt er dan met dat belang van de familie Van Eerd, via Mississippi, in eerst Gorillas en vervolgens Getir? Navraag in Veghel leert: ‘Er zijn afspraken gemaakt over een volledige terugbetaling van het belang in Gorillas’. Met andere woorden, Colette Cloosterman-van Eerd, Frits van Eerd en Monique Groenwoudt-van Eerd lijken geen zwaar verlies te lijden met die investering van een jaar geleden. Da’s een meevaller voor de Veghelse familie.

Daarnaast: Getir neemt de Duitse flitser Flink niet over, dat blijkt ook deze week. Getir zou na Gorillas ook Flink overnemen, maar dat gaat niet door en – geheel in contrast met Jumbo – bij Flink is het juist een supermarktbedrijf dat in de buidel tast. Rewe, de nummer twee in de Duitse supermarktsector, doet samen met de Amerikaanse flitser Doordash een extra investering in Flink. Rewe werkte al samen met Flink in Duitsland, maar ziet anders dan Jumbo kennelijk nog potentieel in het geflits en steekt er nog eens € 50 miljoen in. Met alle respect voor onze oosterburen in Keulen, het lijkt dat ze in Veghel iets meer realiteitszin vertonen.

Gé Lommen

Nieuws

Personality's

Opinie

Productnieuws

Branche & Cijfers

Vacatures

Abonneren op FoodPersonality

  • Weet wat er speelt! Ontvang een jaar lang FoodPersonality!
  • Maak nu voordelig kennis met Foodpersonality door eerst 4 nummers te ontvangen.