Ooit ‘aardappeloproer’ bij Deen, nu bij AH in het schap

0
Leestijd: 2 minuten

Albert Heijn maakte vorige week bekend dat het een eerste agf-artikel in het assortiment opneemt onder het paraplumerk Streeckgenoten. Het gaat een om aardappelsoort, de ‘Beemster Valery’-aardappel (zie foto; bron: Albert Heijn). “Deze ‘pink potato’ uit de vruchtbare Beemster-kleigrond is afkomstig van de familie Francis in het Noord-Hollandse Noord-Beemster”, aldus AH in een persbericht. “Deze lokaal geteelde aardappel lang tot vorig jaar bij Deen-winkels en is een van de lokale artikelen die door Albert Heijn is overgenomen.” Deze aardappel wordt in zeventig Albert Heijn-winkels in Noord-Holland verkocht. Maar dat ‘tot vorig jaar bij Deen’ heeft een bijzondere voorgeschiedenis.

Albert Heijn, Dekamarkt en Vomar hebben bij de ombouw van de Deen-winkels alle te kennen gegeven dat zij populaire producten uit het Deen-assortiment overnemen. Dat zou je bij deze aardappel dus ook denken. Maar populair was deze aardappel vorig jaar mei bij Deen zelf eventjes niet, toen er voor de deur van het hoofdkantoor in Hoorn opeens een forse stapel van die soort gestort was. Met een trekker. Uit protest.

Het was de tijd dat boeren nogal eens kwaad konden worden. Met trekkers naar het Malieveld. Blokkades van dc’s van o.m. Albert Heijn. Of bij Frits van Eerd van Jumbo voor de deur staan voor een gesprek.

Maar dit was even iets anders: ‘aardappelteeltster’ (zeg je dat zo?) Astrid Francis protesteerde vorig jaar bij Deen in Hoorn tegen het uitblijven van bestellingen van haar aardappelsoort. De ruimte in de Deen-winkels voor haar aardappels had zij kennelijk steeds leger zien worden. De boodschap daarbij zou zijn: leveringsproblemen. Ook had ze gemerkt dat Deen juist meer buitenlandse aardappelen in het assortiment had. In een bericht in Distrifood van vorig jaar, na dat storten van aardappelen bij Deen, zegt zij dat het haar enorm stak, omdat zij nog 120.000 kilo aardappelen op voorraad had en Deen in de winkels een verkeerde voorstelling van zaken gaf.

Deen liet niet na om erop te reageren. De formule zei niets van die voorraad te weten, en meldde dat het de aardappelen van Francis via een tussenhandelaar inkocht. Deen meldde hierbij meteen dat het mee wilde denken over dat aardappeloverschot.
En uitgerekend die aardappelen, die liggen dus nu bij Noord-Hollandse AH’s. Uiteraard van een oogst later. Het streekmerk Streeckgenoten van Albert Heijn omvat inmiddels zo’n 250 artikelen. AH begon met vleeswaren, maar het omvat inmiddels ook kaas en bakkersproducten.

Jammer dat we geen commentaar hebben van die tussenhandelaar van vorig jaar. Want die zou het moeten weten: heeft hij vorig jaar Astrid Francis met haar 120.000 kilo heeft laten zitten, om vervolgens aardappelen te ‘sourcen’ in Israël? Maar goed, Astrid hoeft niet meer het conflict te zoeken met Deen, maar nu wel de schappen van Noord-Hollandse AH’s.