Niet op een school, niet op straat, maar in een pompshop

0
Leestijd: 2 minuten

Duitsland maakt zich op voor de verkiezingen komende zondag en ook in dat land zijn de grote onderwerpen vergelijkbaar met die in Nederland. Nee, niet de woningnood en onmogelijkheid voor starters om aan een huis te komen, maar wel: ‘Klimawandel’ en ‘wat vinden wij, burgers, van het coronabeleid’. Maar vooral: wie is de beste opvolger/opvolgster van Angela Merkel?

Maar tegelijkertijd is Duitsland ook geschokt. Afgelopen zaterdag is een 20-jarige student, die een bijbaan had in een pompshop, doodgeschoten door een klant. En dat kwam omdat ze ruzie kregen over het verplichte mondkapje.

Afgelopen zaterdagavond was er een klant in een Aral-tankstation met pompshop in de plaats Idar-Oberstein (deelstaat Rijnland-Palts) die bier kwam halen (de foto is een willekeurig tankstation van Aral, niet dat in Idar-Oberstein, bron: de site van Aral).

Bier kopen in een pompshop, trouwens? Ja, in Duitsland mag een pompshop alcoholische dranken verkopen. De klant had geen mondkapje op en de 20-jarige medewerker achter de kassa wees hem erop dat hij een mondkapje moest dragen – kennelijk is dat nog verplicht in Duitsland. Het werd een meningsverschil en uiteindelijk besloot de medewerker de man geen bier te verkopen.

De klant ging weg, maar kwam een tijd later terug. Met mondkapje. Maar de klant kwam ook om ‘een signaal af te geven’. Hij bleek een wapen bij zich te hebben, en schoot de medewerker dood. Daarna vluchtte hij de pompshop uit. Andere klanten die er op dat moment waren, bleven geschokt achter.

De politie arresteerde de ochtend erna een 49-jarige man en de man bekende zijn daad. De politie ging uiteraard op zoek naar motieven. Inmiddels is het van de dader dat hij een aanhanger was van complottheorieën, hij was verder een volger van Donald Trump tijdens diens presidentschap en hij ‘likete’ diens tweets geregeld. Ook meldde de man op sociale media dat het weer eens tijd werd voor oorlog. Hij blijkt op sociale media een fel bestrijder te zijn van alle coronamaatregelen. Hij heeft tegenover de politie verklaard dat hij door die oplopende ruzie over dat mondkapje meende een daad te moeten stellen tegen de ‘terreur van coronamaatregelen door de overheid’.

In Duitsland is door dit vreselijke voorval nu ook een discussie ontstaan over de polarisatie in de samenleving. Hoe is het mogelijk om ‘de boel bij elkaar te houden’, als je kijkt naar een voorval als dit?
De daad wordt daarbij niet alleen als een moord beschouwd. Sommigen spreken van een daad die te vergelijken is met terreur. Een ‘loner’ die op internet meedoet met complottheorieën aanhangen en uiteindelijk geweld gaat gebruiken. Geen schietpartij op een Amerikaanse school of een moskee op Nieuw-Zeeland, maar gewoon in een pompshop, na een ruzie over coronamaatregelen. Stemmen in de Duitse pers wijzen op een nieuw dieptepunt in de radicalisering van ‘nieuw rechts’ en rechts-extremisme, maar dan gekoppeld aan antivaxers, aan groepen die stellen dat corona alleen maar een griepje is en aan groeperingen die menen dat al die coronamaatregelen welbewust overheidsbeleid is, om het vrije individu eronder te krijgen.

Voor medewerkers en hun leidinggevenden in de detailhandel kan dit niet anders dan een angstaanjagend voorval zijn.
Aral heeft op z’n site verklaard geschokt te zijn door de moord en zeker ook door de wreedheid ervan. Het bedrijf verklaart verder dat het meeleeft met de nabestaanden en vrienden van het slachtoffer en met de collega’s van het bewuste tankstation.