Opeens zit er toch een Russische discounter in België

0
Leestijd: 2 minuten

Hét supermarktnieuws in België deze week is zonder meer de opening van een filiaal van Mere, een grote hard discounter uit Rusland. Het filiaal is gevestigd in Opwijk, een kilometer of tien gelegen ten noordwesten van Brussel. De opening leidt tot de nodige commotie, zelfs tot in de politiek. Volgens omroep VRT heeft de staatssecretaris van ‘Consumentenbescherming’ Eva Bleeker de controle-instantie Economische Inspectie gevraagd om te controleren of het filiaal zich aan alle regels houdt die overeenkomen met de sancties tegen Rusland. Bijvoorbeeld: heeft het filiaal producten in het assortiment die wel in de Europese Unie verkocht mogen worden?

De omroep laat ook een Belg aan het woord die een protestactie van plan is. Ene Ronny Cuyt uit Mol (dat is niet in de buurt van Opwijk) vangt zelf Oekraïense vluchtelingen op en vindt het volstrekt misplaatst dat een winkelketen uit Rusland in België kan beginnen. Cuyt zegt dat hij een ‘kleine, vreedzame demonstratie’ wil, vanavond, vóór de winkel in Opwijk. De opening van dat Mere-filiaal doet ook verbazen omdat de Russische detailhandelpartijen zich terugtrokken nadat Rusland Oekraïne had aangevallen.

In ons land had je bijvoorbeeld Vkusvill, dat enkele jaren terug met een winkel in Amsterdam begon en er naderhand nog een opende in Bussum. Kort na de invasie van Rusland in Oekraïne trok Vkusvill zich terug uit ons land. Mere is van Torgservis, een Russische retailer. Torgservis maakte jaren geleden bekend dat in allerlei West-Europese landen wilde starten. De komst van de coronapandemie bemoeilijkte die plannen, keer op keer meldden retail- en andere vakmedia dat het ‘weer niet was gelukt’ om een filiaal te openen op een moment dat het bedrijf zelf eerder had aangegeven, bijvoorbeeld in Engeland, maar ook in België.

Alleen in Duitsland werden enkele filialen van Mere geopend (de foto is ook het interieur van een Mere-filiaal in Duitsland; bron: FoodPersonality). Maar goed, nu is er opeens toch die ene Mere in België en daar zal het laatste woord nog niet over gezegd zijn. Saillant detail: Mere is gevestigd op de locatie waar voorheen Red Market, een budgetformule van Delhaize van een aantal jaren geleden, gevestigd was.