Afbeelding

Ook de winnaar onder de flitsbezorgers blijkt nu een verliezer

Door: Gé Lommen · leestijd 1 minuut Opinie

Getir heeft gisteren bekendgemaakt dat het z’n activiteiten stopt in Breda, Delft, Eindhoven, Groningen, Leiden en Tilburg. En daarnaast: Getir gaat vijf ‘dark stores’ in Amsterdam sluiten.

Het bedrijf zegt over dat laatste dat het verdere discussie met de gemeente Amsterdam wil stoppen, maar gezien de stopzetting in die andere steden lijkt het eerder ingegeven te zijn door de behoefte aan saneren en bezuinigen, of anders gezegd: zo snel en diep mogelijk in de kosten snijden. Wat niet wil zeggen dat die discussie er niet toe deed, zeker wel, daar komen we verderop op terug.

Getir leek een tijd geleden nog de grote winnaar onder de flitsbezorgers zelf (foto: Nazim Salur, oprichter van Getir, fotobron: archief FoodPersonality). Je had Gorillas, Zapp, Flink en Getir. Zapp vertrok uit Nederland. Maar Getir nam Gorillas over, dat tot dan toe de grootste leek te worden in Nederland. Maar de tegenwind blijkt flink, en niet concurrent Flink, maar flink als ‘mate van’. Corona is voorbij, consumenten gaan naar de supermarkt in plaats van ‘ik laat dit even bezorgen’, want de prijzen zijn al hoog genoeg zonder de bezorgkosten.

En bovendien, een economische factor; tot aan de inval van Rusland in Oekraïne was geld goedkoop, er vlogen enorme bedragen van investeerders richting ‘flitsers’. Maar inmiddels is de rent flink verhoogd sinds 24 februari vorig jaar.Al die consumenten- en financiële veranderingen, het geldt niet alleen voor Nederland. Getir was in Duitsland actief in 23 steden, maar het trekt zich in maar liefst 17 steden terug, meldt NOS. De sluitingen van magazijn (of ‘dark stores’) in Amsterdam, daar kwam het Parool mee.

En een dag eerder konden we vernemen dat Getir 2.500 werknemers gaat ontslaan. Het is lang geleden dat de supermarktsector een nieuwe concurrentievorm zo snel zo sterk heeft zien groeien, om vervolgens net zo snel en net zo hard heeft zien omvallen. ‘Lang geleden’? Is het überhaupt wel ergens mee te vergelijken?

De vraag is verder ook of de hoge prijzen van dagelijkse levensmiddelen een bedrijf als Getir de das zozeer omdoet. Kort na de komst van Gorillas, Zapp, Flink en Getir kwamen opmerkingen over overlast aan het licht en met name Amsterdam begon zich sterk te verzetten tegen die ‘magazijntjes, te midden van woningen en detailhandel’, zogezegd. Lawaai, koeriers die op omwonenden als hangjongeren overkwamen, bestelbusjes met kleinschalige leveringen van ’s ochtends vroeg tot ’s avonds laat, hup, op de stoep, bij gebrek aan parkeerruimte, en dan nog onverantwoord weggedrag van de koeriers in het stadsverkeer, omdat ze die bestellingen in tien tot twaalf minuten afgeleverd moesten hebben: het werd alles bij elkaar een maatschappelijke kwestie en wellicht is dat bij klanten van flitsbezorgers gaandeweg ook steeds meer doorgedrongen.

Maar dat zullen Getir en concurrent-flitsers natuurlijk nooit zeggen: dat hun businessmodel de kwaliteit van het leven van omwonende burgers ondermijnden.

Nieuws

Personality's

Opinie

Productnieuws

Branche & Cijfers

Abonneren op FoodPersonality

  • Weet wat er speelt! Ontvang een jaar lang FoodPersonality!
  • Maak nu voordelig kennis met Foodpersonality door eerst 4 nummers te ontvangen.
  • Vacatures

    Nieuwsbrief