Afbeelding
ROB KEERIS

Jeetje, en wéér een Coop die geen Plus wordt

Door: Gé Lommen · leestijd 1 minuut Opinie

En wéér een Coop die geen Plus wordt? Afgelopen week ging er in Zaltbommel een Spar open. Wat blijkt? Het was voorheen een Coop. Vorige week ook stond Coop-ondernemer Bert Stuut in het ‘Dagblad van het Noorden’. Ik word geen Plus, was zijn boodschap. Hij klonk nogal fulminerend in dat interview. “Ik wil niet met schulden het graf in.” En hij mopperde over de miljoeneninvestering die de ombouw van zijn Coop tot Plus zou inhouden.

Eerder al, begin dit jaar, bleek een veel kleinere marktpartij als Boon verscheidene ondernemers van Coop te hebben aangetrokken, die allemaal kozen voor bijvoorbeeld Boon’s Dagmarkt, de kleinere variant van Boon’s Markt. Dat was voor even zo, leek het. Een paar afvallers.

Maar nu weer… het begint te wringen. De ondernemers van een kleinere Coop, zoals Coop Compact, zitten te wachten op goed nieuws van Plus. Want hun Coops zouden Plus moeten worden. Plus heeft daarvoor ook een formulevariant laten ontwikkelen voor kleinere vvo’s, Plus Vandaag (foto: een van de pilotwinkels van Plus Vandaag, fotobron: archief FoodPersonality). Maar, ja, pilotwinkels kwamen er, maar er kwam en komt maar geen groen licht.

De tijd is zich in dat opzicht tegen Plus aan het keren. En dan wordt het lastig, want als je fuseert – zoals Plus met Coop, waarbij Plus de nieuwe formule wordt – dan kun je eigenlijk nauwelijks tegenwind verdragen. Nieuwe Coop- en Plus-mensen die moeten samenwerken, nieuwe directiesamenstellingen, nieuwe ideeën om uit te proberen, dan moet eigenlijk op al die winkelvloeren alles volgens plan verlopen. Een marsroute waarbij elke weerstand uitgeschakeld wordt.

Het ergste wat de supermarktsector zou kunnen overkomen, is dat de fusie Plus-Coop zich voor dat fusiebedrijf ontwikkelt tot een strijd waarbij het water tot aan de lippen komt te staan. Voor alle ondernemers, voor alle andere stakeholders en belanghebbenden (of dat nu zakelijk of emotioneel is) en zelfs voor de concurrentie. Een fullserviceformule, ook nog eens met een nadruk op duurzaam, en in het bezit van honderden supermarktondernemers: dit mag eigenlijk niet misgaan.

Want stel dat het misgaat; wat dan? Wat houdt dat in voor die ondernemers? En wat komt dan daarna? Een koper? Wat voor een koper? Amazon, dat er Whole Foods Market van maakt? Onwaarschijnlijk. Edeka? Nou, dat zou nog meevallen. Een Chinese prijsbeuker uit de techhoek? Een afzichtelijk scenario. Of wordt het een kwestie van opknippen voor AH, Jumbo, regionalen als Dirk, Vomar, Hoogvliet etc.? Zou dat goed zijn voor de sector? Voor de zoveelste keer?

Nee, ook de concurrentie mag bidden dat de fusie een succes wordt. En dat het binnenkort eens afgelopen zal zijn met ondernemers die het met Plus niet meer zien zitten. Maar alleen Plus zelf heeft dat in de hand.

Nieuws

Personality's

Opinie

Productnieuws

Branche & Cijfers

Abonneren op FoodPersonality

  • Weet wat er speelt! Ontvang een jaar lang FoodPersonality!
  • Maak nu voordelig kennis met Foodpersonality door eerst 4 nummers te ontvangen.
  • Vacatures

    Nieuwsbrief