
Het voordeel van het zuiden? Het voordeel van Zaandam
Door: Gé Lommen · leestijd 2 minuten OpinieVoor wie zich totaal, maar dan ook totaal niet, interesseert voor ‘merkmigratie’ (wat een woord ook, stel je dat inwoner van het eiland Lampedusa zou zijn en je hoort dat er zoiets als merkmigratie is), sla dit alsjeblieft meteen over. Je hebt wel wat beters te doen.Afgelopen dinsdag hebben Jan Linders-directeur Ferry Moolenschot, Ruth Linders (familielid en sales & operations manager bij Jan Linders), Jonas Linders (familielid, broer van Ruth en business development manager bij Jan Linders) en ceo Marit van Egmond van Albert Heijn de eerste Albert Heijn-winkels geopend met Jan Linders als multifranchisenemer, eerst een in Venray, vervolgens een in Nieuw-Bergen.
Bij al die beelden op internet (en ook op de site van FoodPersonality) krijg je een goede eerste indruk van Albert Heijn en wat er zoal verschilt tussen kort door de bocht gezegd ‘een gewone Albert Heijn’ en een ‘Jan Linders-Albert Heijn’. En dat is niet veel, maar dat is ook nooit de bedoeling geweest. Jonas en Ruth Linders en Ferry Moolenschot wezen destijds bij de bekendmaking van de overstap naar AH meteen al op het voordeel van de sterke mate van digitalisering van AH, terwijl Jan Linders pas met de start van het filiaal in Wageningen najaar 2020 voor het eerst zelfscan had, om maar eens een contrast te noemen.
Tussen die eerste bekendmaking van de samenwerking eind vorig jaar en de opening van de eerste Jan Linders-AH’s is er altijd gezegd: het premiumhuismerk ‘Onze Trots’ zal behouden blijven en daarnaast zullen de AH’s van Jan Linders een uitgebreid aanbod speciaalbieren blijven behouden. Daar was de formule Jan Linders altijd al bekend om in de sector: het ‘bierrapport’ van marktonderzoeker GfK (met AB InBev als sponsor) wees jaar na jaar Jan Linders aan.
Als de eerste omgebouwde winkel van Jan Linders dan te zien is, denk je meteen ook: benieuwd wat er dan over is van Onze Trots. Hebben de multifranchisenemende familie Linders hun supermarkten helemaal ‘blauw’ laten maken of hebben ze dat ‘Onze Trots’-merk daadwerkelijk redelijk overeind gehouden?
Nou, dat laatste dus, maar er ook iets curieus mee aan de hand. Het gaat verder, een submerk van AH is opeens ook Onze Trots geworden… Onze Trots liep door allerlei verscategorieën van Jan Linders heen, brood, vlaaien, ander gebak, vleeswaren, vlees, maar ook salades. Bijvoorbeeld: typisch Limburgs ‘zuur vlees’ en ‘koude schotel’ (een variant van huzarensalade). Kijken we nu naar het aanbod vleeswaren, dan is een onderdeel daarvan het submerk Streeckgenoten van Albert Heijn, dat ooit door Group of Butchers voor AH is opgezet: vleeswaren van hoge kwaliteit, regionale komaf, en vervaardigd door slagers die plaatselijk als bijzondere slager te boek staan.
Bijvoorbeeld: pastrami van slager Hergo uit Amsterdam, bourgondische rib van Franc Pennings uit het Brabantse Veghel of de Zuid-Limburgse boerenpastei van slager Jack Keulen en familie uit Hulsberg. Maar wat blijkt? Die heten nog steeds Streeckgenoten. Ook nu ze bij de Albert Heijns van Jan Linders in de koeling liggen. Maar ze heten ook Onze Trots. Met andere woorden, Jan Linders heeft uit het premiumassortiment van Albert Heijn de Streeckgenoten tot een ‘Jan Linders-merk’ gemaakt, door er ook het Onze Trots-label zogezegd op te plakken.
Dat is een ‘merknaambeweging’, die we echt niet hadden zien aankomen. Je gaat zelfs denken: zou Jan Linders gewoon het gebak en banket van AH ook zo hebben ‘gekaapt’ voor Onze Trots? Nou, daar hebben we geen aanwijzing voor, hoor, en oké, ‘gekaapt’ klinkt wat cru. Maar hoe dan ook, we kunnen het ons niet herinneren dat Albert Heijn ooit tegen een ‘wederpartij’ heeft gezegd: ‘Het is ons merk, maar jullie mogen er voor de helft ook jullie merk van maken.’
Sympathiek. Zou Theo Maassen zeggen. (Heeft hij ooit in een van zijn vroegere cabaretprogramma’s gezegd over Coca-Cola, terwijl hij op een blikje las dat Coca-Cola toestemming heeft gegeven om dit blikje cola te produceren…) We vonden het al zo bijzonder dat de familie Linders stevige AH-winkels zoals de filialen Brugstraat-Sittard erbij gaat krijgen, of Daalseweg-Nijmegen. Maar daar bleef het niet bij.
Voor de klant die in een stad zo nu en dan eens bij een Albert Heijn van Albert Heijn boodschappen zal doen en dan weer eens bij een Albert Heijn van Jan Linders, zal het vast opvallen: ‘Hé, bij die AH is het Streeckgenoten, maar koop ik diezelfde pastei van Jack Keulen bij die andere AH, dan is het én Streeckgenoten, én Onze Trots, tegelijk! Goh.’Sympathiek.
‘Het voordeel van het zuiden.’ Dat was jarenlang de pay-off van Jan Linders. Op die koelbancarella met Onze Trots-artikelen komt dat terug in de variant ‘de smaak van het zuiden’. Voor de franchisende Linders-familie is door de toevoeging van Streeckgenoten onder Onze Trots de pay-off ‘het voordeel van Zaandam’ passend.Is het erg? Nee. Zitten we ermee? Nee. Is het belangrijk? Eh. Nou, Ja. Nee. Pfoeh. Wat u, lezer, er zelf van vindt… Is het raar? Ja! Hèhè, dat is het woord! Het is raar.