
Ahold Delhaize verkoopt aan Getir, hoe gek wil je het hebben?
Door: Gé Lommen · leestijd 1 minuut OpinieHet was een beetje een beladen week voor Ahold Delhaize, de derdekwartaalcijfers kwamen in beeld en veel reacties uit de financiële wereld hadden de toon van ‘o ja, de consument is echt aan het bezuinigen’ (sentiment). Het aandeel Ahold Delhaize daalde gisteren met 7%. Dat kan nu – als u dit leest – er al weer helemaal anders uitzien.
Maar je zou ook kunnen zeggen dat Ahold Delhaize heel duidelijk voor een bepaalde koers heeft gekozen, en daar zou die ‘financewereld’ juist blij mee moeten zijn. Van de andere kant, wie zijn wij om die datavreters aan de Zuidas, in the City en ‘on Wall Street’ te zeggen hoe het zit, nietwaar?
Er is twijfel vanwege dat patroon van steeds hogere rente. Dat houdt sowieso die hele finance- en beleggersbubbel in z’n greep. En we snappen ook dat Ahold Delhaize een flink bedrag aan vreemd vermogen op de balans heeft. Alleen, het is zogezegd ‘lang gefinancierd’, dus Ahold Delhaize hoeft niet over twee jaar een enorm bedrag opnieuw te gaan lenen, met een nog hogere rente dan nu.
Maar nou even terug naar wat we als eerste zeiden: ‘een bepaalde koers’. Want wat valt nou nog het meeste op? Dat Ahold Delhaize FreshDirect verkoopt. Dat had het pas sinds 2019… En ook nog eens aan: Getir, de grootste van alle flitsbezorgers. Dat is vreemd: ‘new kid on the block’ Getir (want flitser) koopt ‘older kid on the block’ FreshDirect (want e-commerce-speler) van ‘old kid on the block’ (‘kruidenier’ Ahold Delhaize). Terwijl Ahold Delhaize dit dus nog maar twee jaar in handen had.
Wat kan de verklaring zijn? ‘Omnichannel’, om dat woord maar ’s te gebruiken. FreshDirect is een e-commercekruidenier zonder filialen. Maar Ahold Delhaize blijkt te hebben gekozen voor ‘omnichannel’, dus: in het ideale geval elke formule zowel online als offline. En FreshDirect was alleen online. De hoogste baas van Ahold Delhaize in de VS, J.J. Fleeman, zegt dat gezien het verleden en de wijze waarop FreshDirect van zich heeft doen spreken in de afgelopen jaren, is het een moeilijke beslissing om te verkopen, maar we kiezen voor ‘omnichannel’, de mix van online en offline.
En daarmee vallen verschillen weg. Van nu af aan mag elke formule zelf, in onderling overleg, zijn weg zoeken in de combi van offline en online. Of dat nou Albert is of Hannaford of AH of Delhaize, of ooit in Indonesië Super Indo. En bedenk ook; vorige week kondigde Ahold Delhaize de overname aan van Profi in Roemenië. Gewoon een keten. Niks e-commerce. Terwijl pionier FreshDirect de deur uit gaat.
De tijd waarin Ahold Delhaize voorlopers kocht op het gebied van e-commerce en online, lijkt voorbij te zijn. Het had ooit Peapod in de VS in huis, e-commercekruidenier in Chicago, maar dat is zo lang terug. Ahold Delhaize laat vandaag de dag in de VS Peapod Digital Labs kijken hoe online/offline optimaal kan zijn voor Stop & Shop, Hannaford, Giant 1, Giant 2 etc., maar het hoeft geen ‘pure players’ als FreshDirect meer in huis te hebben, kennelijk. Met uitzondering van non-foodspeler Bol, uiteraard.