Afbeelding
Jeroen van Eijndhoven / Beeld Werkt

De week zonder vlees: alleen de koeien protesteren nog niet

Door: Gé Lommen · leestijd 2 minuten Opinie

Polarisatie? Hebben we er gedoe mee? Deze week hadden de meeste formules allemaal wel een berichtje over de manier waarop ze aan de ‘Nationale Week zonder Vlees & Zuivel’ mee zouden doen, o, kijk ons eens, meedoen met de eiwittransitie. Allemaal even enthousiast van toon, cabaretier Ronald Goedemondt zou hebben gezegd: ôôôô, wah-fijn!

En prima ook, want ja, best kuddegedragsmarketingcommunicatie, maar die eiwittransitie; dat is nodig. Geen haar op ons hoofd dat we dat initiatief destijds van Isabel Boerdam van toen nog ‘De Hippe Vegetariër’ gaan affakkelen. Al kun je je – de bekende riedel – altijd afvragen in hoeverre het welgemeend is in plaats van opportunisme of ‘meegaan met de stroom’, als we bedenken dat we over een maand of twee weer extra barbecue-aanbiedingen in de koelingen zien liggen overval. Authentiek zijn blijft behelpen voor formules.

Maar ‘de Week zonder Vlees & Zuivel’ is niet alleen maar een zevendaags vegetariërsfeestje in de supermarktsector. Bij Distrifood kwam voorbij dat boeren bij supermarkten hebben staan protesteren. Want ja, hallo, het is óns vlees! En het is ónze zuivel! En nu doen jullie, supermarkten, dus dit: en dat tast ons aan, want wij leveren vlees en zuivel!

Tsja, zeg daar maar ’s wat op. Nou zou je kunnen zeggen: ‘beste boer, ook jij moet mee in die eiwittransitie’, maar dan ben je al snel een Tjeerd de Groot en dat levert alleen maar meer trekkers op snelwegen op, of verbrand asbest en meer van dat fraais. Van alle boeren? Nee, niet van alle boeren. Alleen de boeren in die protestmodus.

Maar nou effe weer terug: kijk je naar het aanbod vleesvervangers (zoals op de foto, vleesvervangers in een Jumbo City, fotobron: Jumbo), dan snap je dat Redefine Meat, Beyond Meat, De Vegetarische Slager etc. niet de afnemers van melkveehouders, pluimveehouders en varkenshouders zijn uit Wijnjewoude, Barneveld of Odiliapeel. Maar sojaverbouwers en zo. Oké, dat punt, daar zit wat in.

Boeren hebben dus deze week bij supermarkten voor de deur gestaan om te protesteren tegen ‘de Week van Isabel Boerdam’. Maar sterker nog, ze hebben ook gemopperd over specifiek Albert Heijn. Want Albert Heijn had een ‘activatie’ (jakkes!) van Upfield in de tent, met Blue Band Roombeter en dan zag je in AH-supermarkten iets over plantaardige bakboter en ook het slogannetje ‘skip the cow’. Niet echt slim, want daar wordt zo’n Mark van den Oever van Farmers Defence Force al helemaal een landbouw-Poetin van, maar goed, we leven in een vrij land, toch?

Maar nee, Albert Heijn was al bezig om ‘skip the cow’ meteen overal weg te halen, conflictmijdend als het wil zijn met meer dan 37% marktaandeel en een penetratie van heb ik jou daar en dus mag niemand gekwetst worden door kreetjes in een AH, dus weg ermee. Met andere woorden, de boeren protesteren tegen een eiwittransitieweekje van de supers en één super protesteert daarmee impliciet tegen het opportunisme van een van z’n leveranciers. Grappig: polarisatie om verdere polarisatie te voorkomen.

Hopelijk komt het toch nog goed in deze onverkwikkelijke Week zonder Vlees & Zuivel. En dat zou dan zijn, bijvoorbeeld: dat talloze koeien, varkens en kippen hun stekjes in Wijnjewoude, Barneveld en Odiliapeel verlaten en naar de A12 bij Den Haag of de ring A10 bij Amsterdam gaan, te voet – en niet met dieseltrekkers. En daar, op die snelweg, als waren zij ‘Extinction Rebellion’-aanhangers, zich uitspreken tegen hun bezitters, de boeren. Met als boodschap: wij, vee van jouw veehouderij, zijn het hartstikke beu dat wij als leverancier van jouw inkomsten – waar jij altijd maar over klaagt, ook dat nog – week in, week uit naar de slachtbank worden afgevoerd, terwijl jij als onze eigenaar telkens maar weigert om te stoppen of ‘bio’ te worden.

En wij worden maar gefokt en gefokt, om zo snel mogelijk dood te gaan of zoveel mogelijk melk te geven. Terwijl wij dat – zolang we van jou mogen leven – juist fijn zouden vinden, meer ruimte, langer leven, vaker naar buitten – want dan zouden we bijvoorbeeld een halve vierkante meter extra erbij krijgen om te kunnen schijten. Dus het wordt tijd dat jij – onze eigenaar en afnemer van ons leven, en jij, die ook altijd zegt dat je veel om ons geeft, op het moment dat wij naar het slachthuis zullen worden vervoerd – ook een beetje vóór plantaardig gaat worden.

Natuurlijk, ik heb een bloedhekel aan files! Maar voor deze file op de A12 of A10 zou ik de auto uitstappen, mijn hoed afnemen en hoffelijk buigen. Toch nog een geslaagde Week zonder Vlees & Zuivel!

Nieuws

Personality's

Opinie

Productnieuws

Branche & Cijfers

Vacatures

Abonneren op FoodPersonality

  • Weet wat er speelt! Ontvang een jaar lang FoodPersonality!
  • Maak nu voordelig kennis met Foodpersonality door eerst 4 nummers te ontvangen.